eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A jövő évi költségvetés nyertesei - és vesztesei

Az önkormányzatok elvesztik támogatásuk harmadát, a miniszterelnökség kiadásai viszont több mint megkétszereződnek. Kik a jövő évi költségvetés nyerteseiről és veszteseiről?

Az állami intézmények jövő évi költségvetésében nem mindenhol tetten érhető tetten a spórolás. A 2013-as költségvetés tervezete alapján az Országgyűlés kiadásai például az idei 21-ről 34,5 milliárd forintra nőnek, igaz, a jövő évi büdzsében már szerepel az Országgyűlési Õrség, amely több mint két milliárd forintos támogatást kap, és 10 milliárd forintot elkülönítenek a Kossuth tér rekonstrukciójára is.

A Köztársasági Elnöki Hivatal támogatása fél milliárd forinttal az ideinek csaknem másfélszeresére nő. A miniszterelnökség várható kiadása az idei 3,8 milliárdról a fejezeti kezelésű előirányzatokkal együtt nagyjából 9,5 milliárd forintra nő. Szintén nő a Közigazgatási és Igazságügyi-, a Honvédelmi- és a Belügyminisztérium kerete. Valamivel azonban csökken a Vidékfejlesztési-, a Nemzetgazdasági-, a Nemzeti Fejlesztési- és a Külügyminisztérium költségvetése.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának és háttérintézményeinek fejezetében a kiadási végösszeg több mint ezermilliárd forinttal magasabb az ideinél, 2723 milliárd forint, hiszen az átalakulással, több területtel is bővült a tárca, és ide kerültek az önkormányzatoktól átvett intézmények is. Ha viszont az egyes területek forrásait hasonlítjuk össze, már egyáltalán nem mondható a minisztérium a költségvetés nyertesének.

Ennek megfelelően az önkormányzatok idei keretük több mint egyharmadát elveszik - mondta Csiki Gergely, a Portfolio.hu elemzője.

Jövőre az önkormányzatok 400 milliárd forinttal kevesebb költségvetési támogatásban részesülnek, az ilyen típusú forrásaiknak közel a felét elvonja tőlük a központi költségvetés.

Nő viszont az Alkotmánybíróság, az Állami Számvevőszék, a Bíróságok és az Ügyészség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Magyar Tudományos Akadémia, továbbá a Magyar Művészeti Akadémia költségvetése. Ez utóbbinak másfél milliárd forinttal, összesen két és fél milliárd forintra nő a jövő évi kerete.

Rosszul jár viszont a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, az ombudsmani hivatal és a Központi Statisztikai Hivatal, amelynek csaknem három milliárd forinttal csökken a tervezett kiadása.

A pártok és pártalapítványok ugyan akkora támogatással szerepelnek a jövő évi büdzsében, mint az ideiben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×