eur:
389.36
usd:
361.33
bux:
68445.93
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Új uniós szégyenlistára került fel Magyarország

Négy ország került az Európai Unió legsebezhetőbb gazdaságokat felvonultató új listájára. Ezekben az országokban a leginkább sürgető a helyzet megoldása - írja a birtokába jutott uniós dokumentumra hivatkozva az olasz Corriere della Sera című olasz napilap. Szomorú hír, hogy a szégyenlistára felkerült Magyarország is, Olaszország, Spanyolország és Ciprus mellett.

Az olasz napilap értesülései szerint az Európai Bizottság anyagát Olli Rehn fogja bemutatni kedden Strasbourgban az Európai Parlamentben. A bizottsági értékelés 10 gazdasági mutatón nyugszik, ami számos esetben friss képet ad a gazdasági realitásokról.

Ez a dokumentum tulajdonképpen az Európai Bizottság figyelmeztető jelzéseként szolgál, azokra az országokra hívja fel a figyelmet, amelyek leginkább ki vannak szolgáltatva a makrogazdasági egyensúlytalanságokból fakadó kockázatoknak. Az Európai Unió ugyanis - válaszul a két éve tomboló adósságválságra - olyan mechanizmust dolgozott ki, ami figyelmeztető jelzéseket küld, ha egy ország gazdasága különböző mutatók alapján rossz útra tér, és szükség esetén megelőző intézkedéseket követel annak érdekében, hogy ne következzen be még egy Görögországhoz hasonló eset.

Erre a listára került fel most Magyarország, Spanyolországgal, Olaszországgal és Ciprussal együtt. Egy másik listán (megfigyelés alatt álló országok) szerepel Franciaország, Belgium, Nagy-Britannia, Szlovénia és Bulgária.

Ezt a mostani listát már a hatos jogszabálycsomag hívta életre. A hatos jogszabály a Stabilitási és Növekedési Egyezmény (SNE) megerősítését célozza, többek között azzal, hogy a költségvetésen túl a makrogazdasági egyensúlytalanságok, és a mögöttük meghúzódó versenyképességi problémák kezelésére is kiterjed. A túlzott egyensúlytalansági eljárás során a Tanács ajánlásokat adna ki a tagállam számára, amely ez alapján korrekciós tervet köteles készíteni. A Tanács ez alapján határidőket ad.

Címlapról ajánljuk
Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

Bartók András: nagy húzásra készül a kínai elnök, az egész európai gazdasági közösséggel együttműködne

A kínai–európai kapcsolatok megerősítése lehet Hszi Csin-ping európai körútjának legfőbb célja – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok és Diplomácia Tanszékének oktatója. Bartók András arról is beszélt, hogy milyen témák kerülhetnek a középpontba a kínai államfő magyarországi látogatásán.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×