eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Bajban a "bezzegország": nagyot nőtt a szlovén államadósság

A szlovén GDP-arányos államadósság az előző év végi 38 százalékról 45,2 százalékra nőtt az első negyedévben - közölte a kormány makrogazdasági kutatóintézetének (IMAD) vezetője szerdán.

Bostjan Vasle arról tájékoztatott, hogy a kormány újabb kötvénykibocsátást ütemezhet be az év végéig, amennyiben a piaci körülmények kedvezőnek bizonyulnak. Az így nyert összeggel a jövő évi költségvetést finanszíroznák - tette hozzá.

A kormány márciusban még arról számolt be, hogy az idei év végére 43,3 százalékra nőhet az államadósság mértéke és közölte, hogy középtávon 45 százalék alatt tartja az adósságot.

A kormány azonban késlekedik a költségvetési stabilitás és a versenyképesség helyreállításához szükséges reformokkal.

Marki Kranjec szlovén jegybankelnök, az Európai Központi Bank kormányzótanácsának tagja a Handelsblatt német gazdasági napilapnak adott interjúban arra figyelmeztetett, hogy Szlovénia államadóssága jelentős mértékben nőtt a pénzügyi válság alatt és az ország hamarosan a mentőcsomaggal kimentett három euróövezeti államhoz hasonló helyzetbe kerülhet

Az Európai Bizottság korábbi előrejelzése szerint Szlovénia GDP-arányos államháztartási hiánya az idén 5,8 százalékra nőhet az előző évi 5,6 százalékról.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×