eur:
389.42
usd:
361.82
bux:
68671.54
2024. május 7. kedd Gizella

Christian Kern: az osztrák vasút számára fontos a magyar piac

Az Osztrák Vasút számára fontos a magyar piac, a Rail Cargo Hungaria révén a magyar vasúti árufuvarozási piac 80 százalékát uralja a cég, és arra törekszik, hogy ezt stabilan megőrizze, növelje, a tevékenységet nyereségessé tegye - hangsúlyozta Christian Kern, az ÖBB Holding AG vezérigazgatója

Az ÖBB célja Közép-, és Dél-Kelet-Európa területén a piacvezető pozíció megszerzése a vasúti árufuvarozásban, 2013-14-ben nyereségessé válni, és ehhez partnereket keres - tette hozzá az ÖBB vezérigazgatója.

Kérdésre válaszolva Christian Kern spekulációnak nevezte, hogy a Rail Cargo Hungaria tulajdonosi szerkezetének megváltoztatásán gondolkodnak. Azt elismerte, hogy különböző szinteken folynak egyeztetések a társaságról, főleg az együttműködésről, de üzletrész eladása sehol sem került szóba.

A vezető hangsúlyozta az együttműködés fontosságát MÁV-val és a magyar vasúti piac szereplőivel, s úgy értékelte, hogy jó kapcsolat alakult ki a MÁV Zrt.-vel.

Határozottan kijelentette: nem gondolkodnak azon, hogy visszavonuljanak a magyar piacról, az eddigi intézkedéseik révén a Rail Cargo Hungaria Zrt.-nél már látszanak bíztató tendenciák, de a magyar vasúti árufuvarozás és logisztika piacán még mindig nincs növekedés.

Kérdésre válaszolva az ÖBB vezérigazgatója elmondta, hogy a MÁV-val hosszú távú megállapodásra szeretnének jutni például a vontatásról, karbantartásról, javításról, mert magas fokú kompetenciával rendelkező munkavállalókat találtak ezen a területen. Elképzelhetőnek nevezte, hogy megfelelő ajánlat esetén más európai országban végeztetett javítást is akár a MÁV-Gépészethez hoznák, illetve a vonatatási megrendelést növelnék.

Elhangzott, hogy az idén 30 millió eurót szeretnének Magyarországon befektetni, egyrészt itt gyártatnának kocsikat a Tiszavas Kft.-nél, informatikai fejlesztéseket végeznének, illetve a Budapesti Intermodális Logisztikai Központ Kombiterminálban ruháznának be.

Határozottan cáfolta Christian Kern, hogy a magyar vasút helyett más útvonalat választanának az áruk továbbítására, példaként említette, hogy korábban Ukrajnából Szlovákián keresztül vitték Ausztriába a vasércet, ezt azonban az idén már a magyar vasúthálózaton viszik át.

A létszámra vonatkozó kérdésre válaszolva elhangzott, hogy az Rail Cargo Hungaria Zrt.-nél 2011-ben 145 főt érinthet a létszámleépítés, de számukra is igyekeznek munkalehetőséget találni, például a MÁV-val való együttműködésben.

A Rail Cargo Hungaria Zrt. tájékoztatása szerint 2010-ben az Rail Cargo Ausztria Csoport 353,2 millió euró veszteséggel zárt, amihez a magyar cég 69,4 millió euró hiánnyal járult hozzá, beleértve az átszervezéssel járó egyszeri kiadásokat is. Az egyszeri ráfordítást leszámítva a működési veszteség 29,4 millió euró volt tavaly a Rail Cargo Hungaria Zrt.-nél.

Az Rail Cargo Hungaria 2010-ben 259,6 millió euró bevételt ért el a 2009. évi 222,3 millió euróval szemben. Tavaly 35,4 millió tonna árut fuvarozott, ami némi növekedés a 2009. évi 31,9 millió tonnához képest, az idén 33,7 millió tonna továbbításával számolnak.

A tervek szerint 2011-ben a Rail Cargo Hungaria árbevétele 77,3 milliárd forint, 281 millió euró lehet, a ráfordítás pedig elérheti a 81,1 milliárd forintot, 295 millió eurót, így feleződik az idén a tavalyi veszteség.

Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Elárulták a bankok az MNB-nek, mit terveznek a hitelezésben

Elárulták a bankok az MNB-nek, mit terveznek a hitelezésben

Elkészítette legfrissebb Hitelezési felmérését az MNB. 2024 első negyedévében a bankok összeségében nem változtattak sem a vállalati-, sem a lakáscélú hitelek feltételein, és ezeken az elkövetkező fél évben sem terveznek érdemben módosítani – állapította meg a jegybank, amelynek alelnöke, Virág Barnabás is előadást tart a Portfolio jövő keddi Hitelezés 2024 konferenciáján, nem érdemes lemaradni a szakmai rendezvényről!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×