eur:
395.77
usd:
372.62
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Matolcsy a 250 milliárd forintos stabilitási alap zárolását javasolja

A gazdaságban meglévő kockázatok miatt a 250 milliárd forintos stabilitási alap végleges zárolását javasolja Matolcsy György Orbán Viktor miniszterelnöknek; a nemzetgazdasági miniszter ezt szombaton Gödöllőn jelentette be.

Az ECOFIN ülésen elhangzottak alapján leszűrhető, hogy a gazdasági és pénzügyi válságnak az Európai Unióban és a világban még nincs vége, a gazdaságban jelentős kockázatok, bizonytalanságok és egyensúlytalanságok vannak jelen, a bankrendszer még sérülékeny, az energia- és élelmiszerárak alakulása további bizonytalanságot jelent - hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter.

"Az említettek nyomán arra az elhatározásra jutottam, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úrnak javaslatot teszek a 250 milliárd forintos stabilitás alap véglegesítésére, amit azt jelenti, hogy Magyarország ne használja fel a stabilitási alapot, hanem továbbra is óvatos, körültekintő és biztonságos finanszírozást folytasson" - fogalmazott Matolcsy György.

Rehn: az államadósságok miatt reformok kellenek

Lendületet vett az európai gazdaság talpra állása, de a államadósságok problémájának kezelésére strukturális reformok kellenek - mondta Olli Rehn, az Európai Unió (EU) gazdasági ügyekért és monetáris politikáért felelős biztosa Gödöllőn, az EU gazdasági és pénzügyminisztereinek (ECOFIN) kétnapos informális tanácskozását záró sajtótájékoztatón.

Olli Rehn aláhúzta: a Portugáliának szánt pénzügyi támogatási program feltételeinek egyeztetését haladéktalanul és ütemesen elkezdik.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a G20-ak közelgő tanácskozásán a G20 államoknak foglalkozniuk kell a globális gazdasági egyensúlytalanság problémakörével is. Azokban az államokban, ahol nagy az államháztartási hiány, ott strukturális reformokat kell végrehajtani, ahol pedig magas a többlet, ott a belső fogyasztást kell erősíteni - mondta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×