eur:
392.38
usd:
367.55
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Megszűnt a tiltó hatály, de még nem várhatóak árverezések

Mától megszűnik a lakások árverezését tiltó kormányrendelet hatálya, ugyanakkor a szabályozási környezet miatt még nem várhatóak a következő napokban, sőt hetekben sem árverezések. A jelenlegi kormány múlt héten módosította az árverezési szabályokat, a Fidesz pedig még a választás első fordulója előtt megígérte, amíg nem talál megoldást erre a problémára, fenntartja a moratóriumot.

Csak elvi időpont az április 15-e, mivel az árverezést végző társaságoknak a szabályok szerint nincs módjuk arra, hogy most rögtön kalapács alá vegyék a hitelt törleszteni nem tudók ingatlanjait.

Ugyan a jelenlegi kormány nem hosszabbította meg a moratóriumot, mint azt sokan várták, mindössze az árverezési szabályokat módosította, azonban így is hagyott lélegzetvételnyi szünetet az érintetteknek. Az árverezést szabályait módosító kormányrendelet április 15-én lép életbe. Eszerint az adott lakásra, házra a licitet akkor lehet megkezdeni, ha az erről szóló hirdetményt legalább 45 nappal korábban közzétették, azaz június elseje előtt nem lehetséges árverezést végrehajtani.

A jogszabály előírja azt is, hogy csak a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által ellenőrzött pénzügyi vállalkozások árverezhetnek el ingatlant, és kizárólag az adóhatóság internetes honlapjához kapcsolódó Elektronikus Árverési Felületen, amelyhez csak az ügyfélkapun keresztül lehet majd ajánlatot tenni. A licitek a meghirdetett időponttól kezdve 3 napon keresztül tartanak, érvényes ajánlatnak pedig az számít, ami az árverezés záró időpontjáig megérkezik és a becsült érték legalább 70 százalékát eléri.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének adatai szerint mintegy 20 ezer adós van, akinél már végrehajtási szakaszban van a követelés kezelése. A portfolio.hu azt írja: piaci szempontból veszélyes is lehet a 20 ezer, vagy akár ennél több piacra kerülése, mivel a válság miatt amúgy is csökkent a lakásvásárlások száma, tavaly az előzetes becslések szerint mintegy 110-120 ezer ilyen tranzakció volt, ennek megfelelően a lakásárak is csökkentek, az FHB lakásárindexe 2010-re is csökkenést prognosztizált, ha tehát újabb nagy mennyiségű lakás kerül a piacra, az tovább mélyítené ezt a negatív folyamatot.

A portfolio.hu felvetette: több ingatlanpiac szakember szerint is megoldás lenne egy úgynevezett ingatlanalap létrehozása, amely a bajba jutott hitelesek ingatlanjait gyűjtené össze, az alapot az állam és a bankok együttesen jegyeznék, a lakástulajdonosok pedig bérlőkké válnának, amivel elkerülhető lenne a szociális probléma, azaz az utcára kerülés, és a gazdasági probléma, a piaci túlkínálat kialakulása is.

A Fidesz a kampányban azt ígérte, amíg nem talál megoldást, addig fenntartja az árverezési moratórium hatályát, ugyanakkor a moratóriumot nem hosszabbította meg a jelenlegi kormányzat, hanem ehelyett erőteljesebben szabályozta az árverezés rendszerét. Ezzel kapcsolatos kérdésünkre a Fidesz sajtóosztályától azt a választ kaptuk, hogy a kilakoltatási moratóriumot a következő kormány fenntartja, hogy családok ne kerüljenek az utcára. Az viszont kérdéses, hogy egy elárverezett, magántulajdonba került lakásból miért ne tehetné ki az új tulajdonos a már jogalap nélkül ottlévőket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×