INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Fónagy János: hölgyeim és uraim, ez egy nagyon álszent magatartás!

Infostart / InfoRádió
A szocialista képviselők az energiahivatal elnökét hibáztatják a gázáremelés mértéke miatt. Matos Zoltán szerint azonban mindenki tudott az emelésről, aki ismerte az árszámítási képletet. A fideszes képviselők szerint mindez csupán politikai színjáték. Összefoglaló az Országgyűlés gazdasági bizottságának üléséről hallják.

 z Országgyűlés gazdasági bizottságának állásfoglalása szerint Matos Zoltán, a Magyar Energia Hivatal elnöke azzal, hogy március 4-én - még a gázszolgáltatók árváltoztatási kérelmeinek benyújtása előtt - nyilvánosságra hozta, hogy milyen mértékű gázáremelést tart valószínűnek a II. negyedévben, veszélyeztette az energiahivatal hatósági jogkörének gyakorlását.

"Ez egy abszolút független hatóságtól, ahol eldöntenek kérdéseket, hiba. Előre az eredményt meghirdetni nem lehet. Ez egy nagyon nagy hiba. Mi úgy ítéljük meg, hogy ez nagy hiba volt, ez megbocsájthatatlan" - mondta Podolák György, a bizottság elnöke

A bizottság ülésén Matos Zoltán azzal védekezett, hogy aki ismerte a képletet, tudta, hogy mire lehet számítani.
"Én nem gondolom azt, hogy ez az én felszólításomra történt volna. Aki ismeri a rendeleti képleteket, aki októberben és januárban is nyomon tudta ezt követni, az gyakorlatilag velünk együtt pontosan tudta kalkulálni bármelyik időpillanatban" - mondta.

Azt követően, hogy a szolgáltatók benyújtották kérelmeiket, a gázárképletre vonatkozó szabályozás 14 és fél százalékos emelést indokolt volna, ám a kormány módosította a képletet, így március 25-én a kormányszóvivő már csak 10,1 százalékos emelést jelentett be erre a negyedévre. Podolák György szerint egyébként nyáron csökkenni fog a gáz ára.
"A jelenlegi szabályozás szerint és a várható dollár-árfolyam és olaj-árfolyam változástól függően, félévtől mód és lehetőség van egy 5-10 százalékos gázár-csökkentésre."

Addig azonban a múlt havihoz képest drágább a gáz. A vita során Hónig Péter Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi miniszter úgy vélte, hogy a jogszabályi háttér megfelelő.
"Nem láttam olyat, ami az ár kiszámításánál jogszabályellenesen történt volna" - vélte.

Ezzel szemben a szocialista Szanyi Tibor az árkialakítás felülvizsgálatát javasolta. A fideszes Fónagy János az ülésen és az azt követő sajtótájékoztatóján is azon az állásponton volt, hogy maga az ülés csupán egy politikai színjáték.
"A Magyar Szocialista Párt eljátssza saját ellenzékét, és most rájőve arra, hogy 2002-es fogadkozásuk ellenére 15 alkalommal emelték az elmúlt években a gáz árát, most, a választások előtt néhány nappal fellép a nép barátjaként és eljátssza a nagyon határozott, szakmailag megalapozott, társadalom mellett álló szerepét. Hölgyeim és uraim, ez egy nagyon álszent magatartás."

Fónagy János hozzátette, hogy a Fidesz kormányra kerülése esetén haladéktalanul felülvizsgálják a közüzemi szolgáltatási szerződéseket ám azt nem tudta megmondani, hogy a gáz lakossági árára ennek mikor lesz hatása. Arra a kérdésre, hogy Matos Zoltánnak le kell-e mondania, azt mondta: ma az energiahivatal nem veszi figyelembe a lakosság érdekeit.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk