eur:
388.69
usd:
361.72
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

Fónagy János: hölgyeim és uraim, ez egy nagyon álszent magatartás!

A szocialista képviselők az energiahivatal elnökét hibáztatják a gázáremelés mértéke miatt. Matos Zoltán szerint azonban mindenki tudott az emelésről, aki ismerte az árszámítási képletet. A fideszes képviselők szerint mindez csupán politikai színjáték. Összefoglaló az Országgyűlés gazdasági bizottságának üléséről hallják.

 z Országgyűlés gazdasági bizottságának állásfoglalása szerint Matos Zoltán, a Magyar Energia Hivatal elnöke azzal, hogy március 4-én - még a gázszolgáltatók árváltoztatási kérelmeinek benyújtása előtt - nyilvánosságra hozta, hogy milyen mértékű gázáremelést tart valószínűnek a II. negyedévben, veszélyeztette az energiahivatal hatósági jogkörének gyakorlását.

"Ez egy abszolút független hatóságtól, ahol eldöntenek kérdéseket, hiba. Előre az eredményt meghirdetni nem lehet. Ez egy nagyon nagy hiba. Mi úgy ítéljük meg, hogy ez nagy hiba volt, ez megbocsájthatatlan" - mondta Podolák György, a bizottság elnöke

A bizottság ülésén Matos Zoltán azzal védekezett, hogy aki ismerte a képletet, tudta, hogy mire lehet számítani.
"Én nem gondolom azt, hogy ez az én felszólításomra történt volna. Aki ismeri a rendeleti képleteket, aki októberben és januárban is nyomon tudta ezt követni, az gyakorlatilag velünk együtt pontosan tudta kalkulálni bármelyik időpillanatban" - mondta.

Azt követően, hogy a szolgáltatók benyújtották kérelmeiket, a gázárképletre vonatkozó szabályozás 14 és fél százalékos emelést indokolt volna, ám a kormány módosította a képletet, így március 25-én a kormányszóvivő már csak 10,1 százalékos emelést jelentett be erre a negyedévre. Podolák György szerint egyébként nyáron csökkenni fog a gáz ára.
"A jelenlegi szabályozás szerint és a várható dollár-árfolyam és olaj-árfolyam változástól függően, félévtől mód és lehetőség van egy 5-10 százalékos gázár-csökkentésre."

Addig azonban a múlt havihoz képest drágább a gáz. A vita során Hónig Péter Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi miniszter úgy vélte, hogy a jogszabályi háttér megfelelő.
"Nem láttam olyat, ami az ár kiszámításánál jogszabályellenesen történt volna" - vélte.

Ezzel szemben a szocialista Szanyi Tibor az árkialakítás felülvizsgálatát javasolta. A fideszes Fónagy János az ülésen és az azt követő sajtótájékoztatóján is azon az állásponton volt, hogy maga az ülés csupán egy politikai színjáték.
"A Magyar Szocialista Párt eljátssza saját ellenzékét, és most rájőve arra, hogy 2002-es fogadkozásuk ellenére 15 alkalommal emelték az elmúlt években a gáz árát, most, a választások előtt néhány nappal fellép a nép barátjaként és eljátssza a nagyon határozott, szakmailag megalapozott, társadalom mellett álló szerepét. Hölgyeim és uraim, ez egy nagyon álszent magatartás."

Fónagy János hozzátette, hogy a Fidesz kormányra kerülése esetén haladéktalanul felülvizsgálják a közüzemi szolgáltatási szerződéseket ám azt nem tudta megmondani, hogy a gáz lakossági árára ennek mikor lesz hatása. Arra a kérdésre, hogy Matos Zoltánnak le kell-e mondania, azt mondta: ma az energiahivatal nem veszi figyelembe a lakosság érdekeit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.

Élőben a BL-elődöntő: Real Madrid–Bayern München 2-1

A Borussia Dortmund már a június elsejei döntő résztvevője, ma este eldől, ki lesz az ellenfele. A második félidőben a Bayern szerzett vezetést, de ezután felpörgött a Real Madrid, volt visszavont gól, VAR-vizsgálatok, a mérkőzés vége előtt kicsivel pedig már figyelmeztetni kellett a szurkolókat, szinte az egész stadion felállt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×