eur:
394.04
usd:
368.37
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Palócz Éva: A költségvetésben már nincs tartalék

Nincs már olyan tartalék, amiből fedezni lehetne a vagyonadó eltörlése miatt a költségvetésből kieső mintegy 50 milliárd forintot, amelyre Oszkó Péter pénzügyminiszter hivatkozik - mondta az InfoRádiónak a Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója. Palócz Éva szerint mindenképpen emelkedik majd a költségvetési hiány.

Az első költségvetési verzióban igen jelentős tartalékot képzett a Pénzügyminisztérium, de számos elemzésből kiderült, hogy lehetnek problémák egyes kiadási tételekkel, sőt a bevételekkel is - mondta az InfoRádióban Palócz Éva.

Szavai szerint mind a közlekedés támogatásának visszavágása, mint az önkormányzati megvonás túl nagyra lett tervezve, ami nem biztos, hogy tartható. Mindez kimeríti a tartalékokat, ráadásul a bevételeket is némileg felültervezte a tárca.

Az ingatlanadó alkotmányellenessé nyilvánítása miatt kieső 50 milliárd forint fedezésére ezért már nem nyúlhat a tartalékokhoz az állam.

A Kopint-Tárki Zrt. vezérigazgatója szerint két megoldás adódik: a hiány emelése, amely Palócz Éva szavai szerint nem egy ördögtől való megoldás most, hogy a válság már jelentősen kimerítette a gazdaságot, és amikor a környező országok mindegyikében 6 százalék körüli a GDP-arányos államháztartási hiány.

Az elemző szerint amúgy sem valószínű, hogy tartani lehet a 3,9 százalékos hiánycélt, ezért nem olyan nagy probléma, ha a szám 4 fölött lesz.

A másik megoldás az új adó bevezetése, erre azonban a választásokig már nincs idő. A problémát mindenképpen az új kormánynak kell megoldania.

Hogy újra kell-e számolni az egész költségvetést, az az IMF-fel való tárgyalások során derül ki. Mint mondta, vannak arra utaló jelek, hogy jelenleg is zajlanak erről tárgyalások.

Hangsúlyozta azonban, hogy a hiány emeléséből nyert forrást semmiképpen sem lehet osztogatásra használni, hanem egy olyan program finanszírozására, amely növeli a versenyképességet és megalapozza a hosszú távon alacsonyan tartható hiányt.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×