INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

FT: Oszkó Péteré a legnehezebb feladat az EU-ban

InfoRádió / MTI
Christine Lagarde francia pénzügyminisztert választotta Európa idei legjobbjának a Financial Times, amely szerint Oszkó Péternek, a magyar szaktárca vezetőjének a feladata a legnehezebbek között van az EU-n belül.

A londoni üzleti napilap szakértői véleményeket figyelembe véve rangsorolja évente 19 EU-tagállam pénzügyminisztereit. Az idén először szereplő Oszkó Péter a 17. helyre került. A Financial Times a magyar szakminiszter értékelésében megjegyzi: a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU támogatási programja korlátozza a mozgásteret, így Oszkó Péternek legtöbb uniós kollégájánál "nehezebb működési feltételek" közepette kell dolgoznia.

A vezető banki szakértőkből álló zsűri egyik tagja, Marco Annunziata - az UniCredit főközgazdásza - kiemelte Oszkó Péter szerepét a költségvetési konszolidációban. Annunziata szerint az elmúlt év válsága közepette néhány közép-kelet-európai pénzügyminiszter "szép teljesítményt nyújtott meglehetősen kedvezőtlen körülmények közepette ... különösen Oszkó Péter az, aki nehéz, de döntő jelentőségű költségvetési konszolidációs programot irányít".

A listához figyelembe vett három fő kritérium közül kettő nem személyes jellegű. A válság közepette mutatott gazdasági teljesítmény rangsorában Magyarország a középmezőnyben, a 11. helyen van, viszont a "hitelességi" listán - amely a Financial Times ismertetése szerint azt méri, hogy a piac mennyire tekint "megbízhatónak" egy adott gazdaságot - Magyarország a 19. helyre került.

A "politikai" rangsorban, amelyben Oszkó Péter a 16. helyen van az idei listán, a szakértői testület egyebek mellett azt vizsgálta, hogy a szakminisztereknek milyen a "sztárpotenciáljuk a nemzetközi porondon".

Az idei év uniós pénzügyminiszterévé választott Christine Lagarde-ról a londoni gazdasági napilap azt írta: a francia szakminiszter a világ pénzügyi döntéshozóinak "sztárjává" vált, a zsűri "imádta" a nemzetközi színtéren nyújtott teljesítményét a szabályozás és a bankrendszerek jövőjének kérdésében.

Az idei rangsor két utolsó helyén Georgiosz Papakonsztantinu görög, és Brian Lenihan ír pénzügyminiszter osztozik.

Papakonsztantinu helyzetéről a londoni üzleti napilap azt írta: a "költségvetési horror-forgatókönyv", valamint a hitelesség helyreállításáért folytatott harc "Herkuleshez méltó munkát ad" a görög szakminiszternek.

Ír kollégájának, Brian Lenihannek az értékelés szerint nem kevesebb a feladata, mint "visszahozni a katasztrófa széléről" az ír gazdaságot.

A Fitch Ratings éppen e hónap elején minősítette le agresszív mértékben, egyszerre két fokozattal Írország szuverén adóskockázati besorolását. A legnagyobb európai hitelminősítő indoklása szerint az ír hazai össztermék az idén - nominálértéken - 9 százalékkal, 2007-2010 között összesítve 14 százalékkal zuhan, az ír államháztartási hiány az idén eléri a GDP-érték 12,5 százalékát, és jövőre is 12 százalékos lesz, a GDP-arányos bruttó ír államadósság pedig 2010 végére 110 százalék fölé emelkedik. A cég megjegyezte, hogy az ír adósságráta 2007 végén még alig 25 százalék volt.

Egy másik nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service a múlt hónap végén a görög adósbesorolásra jelentett be leminősítést valószínűsítő felülvizsgálatot, azzal az indokkal, hogy a görög költségvetési helyzet romlása - a várhatóan szintén 12,5 százalékra duzzadó GDP-arányos államháztartási deficit - "súlyos kérdéseket" vet fel Görögország közfinanszírozási helyzetének fenntarthatóságával kapcsolatban.

A címlapról ajánljuk