INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Szlovénia 90 százalékos szja-kulccsal büntet

Infostart / InfoRádió
Az új 90 százalékos személyi jövedelemadó-kulcs miatt bruttó bérük 12 500 euró fölötti részének mindössze 10 százalékához juthatnak hozzá az állami segítség igénybevételére kényszerült cégek vezetői Szlovéniában. Az adóemelést a szlovén parlament csaknem egésze támogatta.

A szlovén adórendszerben a legfelső személyi jövedelemadó kulcs 41%, de ennél jóval többet fognak fizetni egyes magas jövedelmű szlovén menedzserek.

A minap az összes parlamenti párt által támogatott, és elsöprő többséggel megszavazott törvény további 49% különadót vet ki az állami támogatást élvező cégeknél a havi 12 500 eurónál (nagyjából 3,4 millió forint) magasabb bérekre és a 25 000 eurót meghaladó prémiumokra.

Az elfogadott törvény értelmében, ahogy az állami támogatások 2010 végén lejárnak, úgy a külön adó is megszűnik, és a cégvezetők a rendes kulcsok szerint adózhatnak a bérükből - írja a portfolio.hu.

Az intézkedéseket nem a költségvetési bevételek növelése érdekében, hanem a lakosság megnyugtatása érdekében hozták. A szlovén gazdaság az elmúlt két évben az eurózóna él tanulója volt a csoport legnagyobb gazdasági növekedését produkálva, azonban a válság miatt gazdasága 8.8 százalékot zsugorodott 2009 első felében.

A növekvő munkanélküliség az elmúlt hónapokban a magas vezetői fizetések elleni tiltakozásokhoz vezetett. Az átlagbérek ugyanis jelentősen elmaradnak a felsővezetői juttatásoktól, a júliusi nettó átlagkereset az országban 922 euró volt, jelenlegi árfolyamon számolva nagyjából 250 ezer forint.

A címlapról ajánljuk