eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Németország megadóztatná a tőkemozgást

A pénzügyi tranzakciókra kivetett adóból hajtaná be a globális pénzügyi válság költségeinek egy részét a német pénzügyminiszter.

Peer Steinbrück a Financial Timesban közölt cikkében azt írta: a húsz legnagyobb ipari és fejlődő gazdaság átlagosan a hazai össztermék 30 százalékánál is nagyobb támogatásban részesítette a pénzügyi szektort tőkejuttatások, garanciavállalások, jegybanki akciók formájában.

A politikus szerint a válságra adott politikai válaszlépéseknek ezért tartalmazniuk kell a költségvetési tehermegosztás új formáit is; ezek egyike a pénzügyi tranzakciókra kivetendő globális adó.

Javaslata szerint a fél ezrelékes adó kivetéséből évente 690 milliárd dollár is befolyhat; ez a világ összesített GDP-értékének 1,4 százaléka lenne. Peer Steinbrück szerint ez nem róna túlzott terhet a piaci szereplőkre, ugyanakkor jelentős mértékben hozzájárulna a válság költségeinek finanszírozásához.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×