eur:
388.38
usd:
360.33
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Mennyit nyer a pénzintézet a bankközi átutalásokon?

Egyre ritkább, hogy megsértenék a magyarországi bankok az átutalás szabályait, és megkárosítanák az ügyfeleiket - mondta el a Magyar Nemzeti Bank szakértője. Kóczán Gergely hozzátette: az egyes banki rendszerek eltérőek lehetnek, az viszont szabályos, ha terhelés esetén a pénzintézet egy napig használja az ügyfél pénzét.

A bankközi átutalások egy napot vesznek igénybe, mivel a belföldi forintutalásokat bonyolító magyar elszámoló éjszaka dolgozik. Ezalatt a küldő bankja teljesen szabályosan használhatja fel a zárolt összeget, ezt ugyanis nem tiltják a szabályok - mondta a Magyar Nemzeti Bank pénzforgalmi tanácsadója.

Novembertől azonban az előírás lesz, a fogadó banknak azonnal ügyfele számlájára kell helyezni a beérkezett összeget - tette hozzá Kóczán Gergely.

Bankkártyás fizetésnél más a helyzet, bár az így elköltött összeget azonnal zárolja a bank, nehogy még egyszer elköltse az ügyfél, az elszámolás több napot is igénybe vehet, a pénz pedig eddig az ügyfél számláján kamatozik.

Kóczán Gergely elmondta: az MNB rendszeresen ellenőrzi ezeket a bankügyleteket, de egyre ritkább, hogy visszaélést tapasztalnának.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×