eur:
388.56
usd:
361.55
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály

A kormány szerint 2011-től bővülhet a gazdaság

2011-ben várható olyan javulás Magyarországon, amit már mindenki megérezhet, legalábbis ezt jósolja a kormány legújabb konvergencia jelentése. Eszerint 2011-től várható gazdasági növekedés, alacsony infláció és a foglalkoztatottság emelkedése.

Elkészült a kormány legújabb konvergencia jelentése. A pénzügyminisztérium honlapján közzétett dokumentum szerint a legutóbbi, 2008. decemberi jelentéshez képest jelentős romlás következett be.

A világgazdasági válságnak az exportorientált magyar gazdaság erősen kitett, a magyar nemzeti össztermék 80 százaléka export, ráadásul pénzpiaci feszültségek miatt csökkent a magyar bankok hitelezési aktivitása, ami forráscsökkenést jelent a vállalkozásoknak - mindez együtt a különböző gazdasági mutatószámok változtatásával járt.

A jelentés szerint a kilátások biztatóbbak, a második félévben várhatóan kedvezőbb lesz külgazdasági helyzet, ami az export javulásával járhat, ugyanakkor a belső keresletet érzékenyen érintik a már bejelentett fiskális intézkedések, ilyen az áfa emelése, az adóváltoztatások, illetve a támogatások megvonása.

Összességében 2009-re a kormány 6,7 százalékos gazdasági visszaesést vár. A belső keresletet illetően 2010-től lehet számítani némi javulásra, az adórendszer átalakítása és egyéb intézkedések azonban 2011-ben éreztethetik inkább jótékony hatását, így 2010-ben összességében még visszaesés várnak, igaz, csak 1 százalék alattit, és 2011-ben bővülhet újra a gazdaság, de akkor már 3,6 százalékkal.

A prognózis szerint a munkanélküliségi ráta idén meghaladhatja a 10 százalékot, és az eddigieknél jóval nagyobb lehet azok száma, akik tartósan munka nélkül maradnak. A kormányzati intézkedések hatására 2010-ben csak fél százalékkal növekedhet a foglalkoztatottság, de ez még messze nem ellensúlyozza a 2008-as és 2009-es csökkenést.

Ami az inflációt illeti a júliusi áfaemelés miatt az év végére 6 százalékkal nőhetnek a fogyasztói árak, az infláció éves átlagos értéke pedig 4,5 százalék körül alakulhat. A kormányzati számítások szerint ez jövőre kicsit mérséklődhet 3,8 százalékra, és 2011-ben kerülhet a várt 3 százalék alá.

A kedvezőtlen nemzetközi gazdasági környezet miatt biztosan nem tartható a 2,6, majd 2,9 százalékra emelt hiánycél 2009-ben, ezért a legutóbbi májusi IMF-uniós tárgyalások után módosították 3,9 százalékra a hiány lehetséges mértékét, hogy a súlyos recesszió okozta bevételkiesést ellentételezni tudják. Az államháztartási folyamatban jövőre még nem, csak 2011-ben állhatnak be jelentősebb változások, a konvergenciaprogramban úgy számolnak, hogy a nyugdíjrendszerbeli változtatások, a családtámogatási rendszer átalakítása és a kormányzati szféra több szintű megszorítása miatt 2010-ben várhatóan még csak 3,8 százalékra mérséklődik a hiány, de 2011-re már jelentősebb csökkenés várható 2,8 százalékos GDP arányos hiányt prognosztizálnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×