eur:
384.51
usd:
353.51
bux:
70013.2
2024. május 28. kedd Csanád, Emil

Jeremie - Marakodás a pénzcsap körül

Csúszik az Új Magyarország Kockázati Tőke Program eredményhirdetése. A Figyelő úgy tudja, ennek oka, hogy a pályázó kockázatitőkealap-kezelő társaságok közül sokakat kizártak, így az igazi "nagyágyúk" lemaradtak a lehetőségről, amikor pedig ez kitudódott, jöttek a konfliktusok.

Május 12-ről június 11-re csúszott az Új Magyarország Kockázati Tőke Program eredményhirdetése, amelyre 18 alapkezelő 23 pályázatot adott be az április 6-i határidőig - írja a Portfolio.hu a Figyelő információi alapján. A Jeremie-program keretében megpályázható kockázati tőkeforrások két alapon keresztül érhetők el a pályázók számára: a kevésbé fejlett régiókra fókuszáló Közös Alap 30,5 milliárd forintjáért tizennyolcan (a Figyelő értesülései szerint tizenheten), a közép-magyarországi befektetéseket megcélzó Coinvestment Alap 4,2 milliárdjáért pedig öten jelentkeztek.

Hivatalos értesítést ugyan senki sem kapott a kizárásról a programot koordináló Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt.-től, a Figyelő azonban úgy tudja, a pályázókból hatan maradtak a befutók listáján. A lap információi szerint máris kialakult a magukat vesztesnek érzők tábora - ők pozíciójuk javításáért lobbiznak. Állítólag ebből a körből kerültek ki azok a befolyásos piaci szereplők, akik elérték, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, mint az MV Zrt. gazdája, vizsgálja felül a pályázat kiírási feltételeit, illetve annak értékelési rendszerét. Előbbit a Bankárképző, utóbbit az Ernst & Young végzi.

Alaposabban megvizsgálják a pályázók tulajdonosi hátterét is, mert bizonyos alapkezelők mögött állítólag off-shore vállalkozások, illetve félig-meddig állami cégek is meghúzódnak, amelyek pénzhez juttatása - mondják a halasztásban inkább érdekelt pályázók - nem lenne szerencsés.

A másik, magát nyertesnek érző oldal képviselői ugyanakkor nehezményezik a halasztást, hiszen ők akár már dolgozhatnának is a pénzekkel. Különösen méltánytalannak érzik azt is, hogy egyáltalán felmerült a feltételek utólagos módosítása.

Amíg nincs eredményhirdetés, a működést sem kezdik el az alapok, ez viszont a PSZÁF-engedély szempontjából kritikus pont: hat hónapon belül el kell kezdeniük tevékenységüket az alapoknak. A források összegyűjtése és az ügyvédek bevonása is egyre problémásabbá válhat a csúszással.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.28. kedd, 18:00
Ungár Péter
az LMP társelnöke és EP-listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×