eur:
389.7
usd:
361.98
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Amiért félnünk kell az Európai Uniótól

Az Európai Bortermelő Régiók Gyűlése a közelmúltban Tokajban tartotta vezetőségi ülését. A megbeszélésen a legszenvedélyesebb vitát az az Európai Uniós terv váltotta ki, amely a jövőben engedélyezné rosék előállítását vörös- és fehérborok összekeverésének eredményeként - tájékoztatott Hargitai János, a Baranya megyei közgyűlés elnöke.

Az EU júniusban dönt a rendkívül élénk vitát kiváltó rosé-kérdésről. Mint arról az InfoRádió is hírt adott, Brüsszel a tradicionális eljárással ellentétes új módszert kíván engedélyezni.

Az Európai Bortermelő Régiók Gyűlése (AREV) a közelmúltban Tokajban tartotta vezetőségi ülését. Az irányító testület (büro) egyik alelnöke Hargitai János, a Baranya megyei közgyűlés elnöke az InfoRádió kérdésére elmondta, a tokaji ülésen a legszenvedélyesebb vitát az az Európai Uniós terv váltotta ki, amely a jövőben engedélyezné rosék előállítását vörös- és fehérborok összekeverésének eredményeként.

Hargitai hangsúlyozta: a bor nem egyszerűen egy élelmiszeripari termék, amelyet a piac pillanatnyi igényeinek megfelelően lehet alakítani. A piac igénye most azt diktálná, hogy a most igen kelendő rosé segítségével lehessen túladni az esetleg beragadt borkészleteken, így a keverés lehetőségével ráadásul olcsóbb rosék, vagy inkább annak nevezett borok jelenhetnének meg a piacon.

Nemkívánatos jelenség

A bor ennél több, a bor kulturális és tradicionális termék, amelyet nem szabad a piac szeszélyeinek kitenni - emelte ki Hargitai János. A magyar bortermelők érdekeinek megfelelően mi is azt az álláspontot képviseltük, hogy az Európai Unió ne adjon lehetőséget az efféle "borkeveréseknek" - tette hozzá. Hosszas vita után az AREV úgy foglalt állást, hogy nemkívánatos jelenség az Európai Unióban a borok ilyen módon történő összekeverése.

Az ülés résztvevői nyílt levélben megszólították az unió agrárbiztosát, hogy gondolják újra ezt az ügyet. Hargitai János hangsúlyozta, erre még van bőven idő, mert az unió megfelelő szerve június közepén hozza meg ezzel kapcsolatban a végső döntést.

Ha az Európai Unió hosszú távon gondolkodik, akkor biztosan újragondolja ezt a kérdést. Ha a piac pillanatnyi igényeit akarja kielégíteni, akkor rövid távon más döntést is lehet hozni - vélekedett a Baranya megyei közgyűlés elnöke.

Félek egyébként az Európai Uniótól ilyen szempontból, hogy a piac ebben az esetben is diktálni fog - tette hozzá az elnök. Az EU voltaképpen egy értékközösség, és én ebben hinni is akarok. Csak hát sokszor megtapasztalhattuk, hogy a piac szabályai ezeket az értékeket felülírják. Remélem, hogy a borok világában ezt a végzetes hibát ezúttal nem követjük el - mondta végül Hargitai János.

A témáról szóló Hordóminta magazint május 13-án este fél 9-kor hallgathatják meg.

A Hordóminta magazin egyik korábbi adása már foglalkozott a rosé-kérdéssel, akkor két borász, Dúzsi Tamás és Bock József nyilatkozott az InfoRádiónak.

Szerző: Kovács András István és Sánta András

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×