eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Jó ürügy a járvány az import korlátozására

Felemás állami akciók. Jó ürügy a járvány az import korlátozására. Szemle a reggeli sajtóból.

A Világgazdaság arról ír, hogy Miközben a lehetséges pályázóknak még a tíz százaléka sem indult a kormány meghirdetett munkahelymegőrző pályázatain, elkeserítően nagy arányban nem is tudtak e három programról. Mindez a DGS Global Research és a Boda & Partners Kft. által a mikro-, kis- és középvállalatok körében végzett felmérésből derül ki. A válaszadók közel fele még készül elbocsátásokra; negyven százalékuk szerint túl bonyolult volt a kiírás. Abban maguk az érintettek is hibásak, hogy nincsenek információs csatornáik ilyen, számukra létfontosságú pályázatokról, ám abban vétlenek, hogy mindhárom kiírás - összesen hatmilliárd forintos - kerete jóval a programok kifutása előtt elfogyott. Vizsgálták azt is, hogy az érintettek mire fordítanák azt a harmincmilliárd forintot, amelyet a kormány a kiemelt beruházások finanszírozásától csoportosított át a válság hatásainak csökkentésére. Negyven százalék a munkahelyek megőrzésére költene. A négy nap munka, egy nap oktatás konstrukcióban a többség szakmunkásokat, értékesítőket és a műszaki szakembereket képezne.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy jó ürügy a járvány az import korlátozására. Még ha a humán fertőzés meg is jelenne Magyarországon, akkor sem valószínű, hogy magyar sertésexportőröknek is hasonló korlátozással kellene szembenézniük, mint az amerikai tenyésztőknek. Gráf József agrárminiszter szerint a magyar sertésexport nem csökken a jövőben, sőt az importkorlátozások miatt olyan piaci rések nyílnak, amelyeket azonnal ki kellene használniuk az exportőröknek.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×