eur:
387.1
usd:
356.21
bux:
68533.23
2024. május 17. péntek Paszkál

Nem változott az alapkamat

A monetáris tanács nem változtatott az alapkamaton hétfői ülésén, így az továbbra is 9,5 százalék. A döntés megfelel az elemzők várakozásainak.

A monetáris tanács tavaly október 22-én 8,5 százalékról 11,5 százalékra emelte az alapkamatot, majd november 24-én, december 8-án és december 22-én 0,5-0,5 százalékponttal csökkentette. A január 20-i kamatdöntő ülésen a testület újabb 0,5 százalékponttal mérsékelte az alapkamatot, így alakult ki a jelenleg érvényes 9,5 százalékos szint.

A döntés indoklásában kifejtik: a várható reálgazdasági és inflációs folyamatokat, valamint a pénzügyi közvetítő rendszer stabilitásainak szempontjait mérlegelve döntött a tanács az alapkamat szinten tartása mellett. Hozzáteszik: továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak a pénzügyi közvetítő rendszer stabilitásának megőrzésére és a tőkeáramlások folytonosságának biztosítására.

Hozzáteszik: a megváltozott nemzetközi pénzügyi és reálgazdasági környezet alkalmazkodási kényszert jelent a magyar gazdaság számára. A monetáris politika a rendelkezésre álló eszközeivel igyekszik az alkalmazkodás költségeit mérsékelni. A nemzetközi kockázatvállalási hajlandóság és a régió kockázatosságának megítélése azonban az utóbbi időben kedvezőtlen irányba változott, ami szűkíti a monetáris politika mozgásterét.

A külső kereslet vártnál nagyobb visszaesése a magyar gazdaság növekedési kilátásait számottevően rontja. Magyarország alapvetően beruházási és termelési célú termékeket exportál, amelyek iránti kereslet az európai recesszió miatt jelentősen csökkent. A rendelkezésre álló információk alapján a magyar exporttermékek felvevőpiacait 2009-ben nagy valószínűséggel visszaesés fogja jellemezni, így az export fellendülése 2010 előtt nem várható.

Ezt várták az elemzők

A kamatszint változatlanul hagyása a monetáris tanács részéről megfelelt a piaci várakozásnak, a forint árfolyamára azonban nem ez, hanem a régiós jegybankelnökök összehangolt nyilatkozata hatott pozitívan - mondták piaci elemzők.

Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője szerint a piaci szereplők többsége a kamatszint változatlanul hagyására számított, a jelenlegi piaci folyamatok alapján erre volt lehetősége monetáris tanácsnak.

Ennél sokkal erősebb piacbefolyásoló hatással volt a kelet-európai jegybankelnökök összehangolt üzenete saját valutáik védelmében. A cseh, a lengyel, a magyar és a román jegybank elnöke hasonló hangnemben nyilatkozott arról, hogy sokallják az utóbbi időszak árfolyam-kilengéseit - mondta el az elemző, hozzátéve, hogy a lépésre azonnal erősödni kezdtek a régiós devizák.

Samu János valószínűnek tartja, hogy a verbális üzenetek után a forint kereskedésében egy nyugodtabb szakasz következhet, és a forint/euró árfolyam rövid távon 290 forint körüli szinten stabilizálódhat. Úgy véli azonban, hogy a kamatcsökkentésnek még nem jött el az ideje, erre csak több hétig tartó, viszonylag erős árfolyam mellett kerülhet sor.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint az inflációs kilátások és a recesszió kamatcsökkentést indokolna, de a pénzügyi stabilitás törékeny, ezért korai lett volna a lazítás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
Győztek a civilek Győrben, nem épülhet akkumulátorgyár a kertvárosban

Győztek a civilek Győrben, nem épülhet akkumulátorgyár a kertvárosban

Több helyi civil szervezet két éve tartó tiltakozása után Dézsi Csaba András, Győr polgármestere bejelentette, hogy a Győrszentiván melletti ipari park (GIPZ) besorolása megváltozik. Ez azt jelenti, hogy a lakók szerint veszélyes, hangos ipari park helyett egy normál besorolású gazdasági terület épülhet csak mellettük a szomszédban. Pintér Bence, a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje szerint ez óriási siker a szentiváni civileknek, akik két éve tiltakoznak a GIPZ besorolás ellen.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×