eur:
388.37
usd:
360.69
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A lakáskamat- és a fűtéstámogatáson is spórol a kormány

Több apró tételből áll össze az a 210 milliárd forint körüli összeg, amellyel korrigálni kell a költségvetést. Az InfoRádió piaci forrásokból úgy értesült, hogy a kormány többek között hozzányúl a lakáskamat-támogatásokhoz, a rokkantnyugdíj-rendszerhez, valamint a gáz- és távhő kompenzációhoz is.

Összesen 210 milliárd forint körüli az az összeg, amellyel muszáj csökkenteni az állami kiadásokat. A pénzügyminiszter hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: a rosszabbodó gazdasági körülmények, a romló export, a csökkenő külső-belső kereslet miatt vált szükségessé, hogy módosítsanak a költségvetési számokon és átvizsgálják, hogyan tudnának a kiadásokon csökkenteni.

Veres János elmondta: mindez azért is szükséges, mert a kormányfő által vázolt adóváltoztatások összességében semleges hatásúak a költségvetésre.

A 210 milliárd forint több kisebb tételből áll össze. A legnagyobb tétel a zárolás a minisztériumoknál, illetve a dologi kiadások csökkentése - ez összesen 64 milliárd forintot tesz ki. 33 milliárd forinttal csökkennek az agrártámogatások és az agrártárcától még további 4 milliárdot vesznek el.

A gyógyszer és gyógyító-megelőző támogatások kiadásait 30 milliárd forinttal csökkentik. A pénzügyi tárca számításai szerint 24 milliárd forinttal kevesebb kamatkiadásra lesz szükség 2009-ben. A szén-dioxid-kibocsátás kereskedelemből származó 20 milliárd forintot a korábbi tervekkel ellentétben nem költi a kormány.

Tízmilliárdos megtakarítást remélnek a rokkantnyugdíj-rendszer felülvizsgálatából és szigorításából. 20 milliárd forintnyi spórolást jelent majd az, hogy a gáz- és távhő kompenzáció mértékét feltehetően az energiahordozó árához igazítják.

A lakáshoz jutás állami támogatásait is megkurtítják, így például 4 milliárd forinttal kisebb lesz a költségvetés kiadása a lakáskamat-támogatás csökkentésével, és további 2 milliárd forintot jelent az a várhatóan új feltétel, hogy a szocpolhoz kérnek majd saját erőt, és a lakástakarék-támogatást is egymilliárddal kisebbre tervezik.

A pénzügyi kormányzat spórolási listáján szerepel a közmédia is, úgy tudni, erre 3 milliárd forinttal kevesebb jut majd 2009-ben. Az említett változtatások egy részére már utalt a kormányfő, illetve a pénzügyminiszter korábbi beszédeiben, részletes tájékoztatást későbbre ígértek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×