eur:
389.06
usd:
363.64
bux:
68285.26
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mindenki kamatot csökkent, csak Magyarország dönt csúcsokat

A régióban, sőt egész Európában szinte sehol sincs olyan magas jegybanki alapkamat, mint Magyarországon. A héten kamatcsökkentés várható mind az Európai Központi Bank, mind az amerikai jegybankként funkcionáló FED ülésén is. Kamatkörkép a pénzügyi válság tükrében.

A héten várhatóan kamatot csökkent az eurózónában az Európai Központi Bank, de az elemzők hasonló döntést várnak Nagy-Britanniában is a Bank of England kamatokat meghatározó

testületének ülésétől - mondta az InfoRádióban Madár István, a Portfolio.hu elemzője.

Mint mondta, a fejlett gazdaságokban általános nézet, hogy a gazdaság alacsony kamatok mellett élénkíthető, ezért erőteljes monetáris lazítást hajtanak végre.

Ezzel szemben Magyarországon igen magas, 11 százalékos a jegybanki alapkamat. Bár a legutóbbi monetáris tanácsi ülésen fél százalékpontot csökkentettek rajta, volt is min, a hazai kamatszintnél csak Törökországban és Oroszországban van magasabb, ezekben az országokban is, hozzánk hasonlóan azért, mert az országok fenntarthatósági problémával küzdenek, pénzügyi szempontból nem kellően stabilak.

A korábbi magyarországi kamatemelés szembement az európai trendekkel, hiszen a fejlett országokban akkor is csökkentettek, amikor nálunk emelés volt - mutatott rá Madár István. A régiós országok, az inflációtól félve ugyan emeltek kamataikon, de nem olyan mértékben, mint Magyarország, és ezt még az év elején tették meg.

Az MNB monetáris tanácsa viszont a nemzeti valuta sérülékenysége, a spekulációk elkerülése, a forint bedőlésének megakadályozása érdekében módosított.

A fejlett országokra ugyanakkor épp ellentétes monetáris politika jellemző: Japánban például 0,3 százalékos az irányadó kamat, az Egyesült Államokban pedig 1 százalék, de többen emlegették már, hogy akár 0-ra csökkentheti ezt a FED.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Feszes maradt az amerikai munkaerőpiac

Az amerikai munkaerőpiac továbbra is szoros maradt a múlt héten, a munkanélküli segélyek iránti új kérelmek száma változatlanul alacsony. A Munkaügyi Minisztérium csütörtöki jelentése szerint az április 27-én véget ért héten a szezonálisan kiigazított első kérelmek száma 208 ezer volt, ami megegyezik az előző heti adattal. Ez alacsonyabb, mint amit a Reuters által megkérdezett közgazdászok vártak, akik 212 000 kérelemmel számoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×