eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Újabb válások a hazai borászatban

Árvay János és Sauska Krisztián útjai elválnak: a tokaji Árvay és Társa Pincészetből december elsejétől távozik az egyik alapító, Árvay János. Egy hónappal később Egerben is búcsút vesz egymástól egy jól ismert páros, hamarosan bejelentik, hogy Dr. Pók Tamás távozik a UPC magyarországi vállalatát irányító Kovács Nimród cégétől, a Monarchia Borászattól.

Az Árvay és Társa Pincészet szűkszavú sajtóközleményben adott hírt arról, hogy "Árvay János, a tokaji Árvay és Társa Pincészet alapítója és társtulajdonosa 2008. december 1-től saját kezdeményezésére megválik a pincészettől. A cég új ügyvezetésének kinevezéséről a közeljövőben születik döntés, a borászat szakmai munkájának irányítására átmenetileg a villányi Sauska Pincészet munkatársai kaptak megbízást."

Az InfoRádió kérdésére Árvay nem kívánta részletezni távozásának okait. Mint mondta, elsősorban magánéleti háttere van a lépésnek: 1999-től kezdve ő és több családtagja is az Árvay és Társa Pincészetnél dolgozik. Hozzátette: teljesen elszakadt azoktól a dolgoktól, amelyek számára korábban fontosak voltak, ezért arra kényszerült, hogy átértékelje a tevékenységét. Árvay hangsúlyozta, hogy baráti kapcsolatban marad korábbi társával, Sauska Krisztiánnal. Hozzátette: korábbi saját szőlőterületei most is megvannak, így tervei között az szerepel, hogy a jövőben a saját neve alatt forgalmazzon borokat.

Sauska néhány éve Villányban is alapított egy komoly borászatot. A Sauska Pincészet Villány és Siklós legjobb területein birtokol mintegy 30-30 hektárnyi területet, igen széles borkínálatuk forgalmazását a közelmúltban kezdték meg. Első évjáratuk: 2006. A Sauska Pincészet attraktív, összesen mintegy 4000 négyzetméteres birtokközpontját Sugár Péter Ybl-díjas építész tervezte. Sugár nevéhez fűződik egy másik borászat, a tolcsvai Tokaj Oremus tervezése is.

Változások lesznek a Monarchia Borászatnál is


Az InfoRádió értesülése szerint hamarosan egy másik jelentős pincészetnél is hasonló bejelentést tesznek. Mint megtudtuk, 2009 januárjától Dr. Pók Tamás főborász távozik az egri Monarchia Borászattól. Pók Tamás saját családi borászatának vezetőjeként vált ismertté. Amikor csatlakozott a UPC-t irányító Kovács Nimród egri cégéhez, eleinte megtartotta saját pincészetét. Később úgy döntöttek, a PPP Borászatot beviszik a Monarchia keretei közé.

Dr. Pók Tamás az InfoRádió kérdésére elmondta: távozása közös megegyezéssel történik, és nem jelent teljes szakítást, hiszen szaktanácsadóként a jövőben is részt vesz majd korábbi munkahelye életében.

Közös lovak


A korábbi években is voltak hasonló nagy találkozások, majd csendes válások a magyar borvidékeken. A legnagyobb figyelmet egyértelműen az váltotta ki, amikor a külföldön is a legismertebb magyar borász, Szepsy István hozott létre egy közös céget Tokaj-hegyalján Anthony Hwang hong-kongi - amerikai befektetővel. A tarcali Királyudvar Pincészet birtokközpontja szintén az egyik legattraktívabb borászati épület Magyarországon.

A két befektető útja 2006-ban vált el. Szepsy István akkori tájékoztatása szerint saját családi vállalkozása, amely mintegy 60 hektáron gazdálkodik, annyira lekötötte a figyelmét, hogy már nem vállalhatta tovább mindkét pincészet irányítását. Egyes információk szerint ugyanakkor a szakmai koncepció terén is voltak egyebek között súrlódások a Királyudvar tulajdonosai között.

A Balatonboglári Borvidéken is sor került két ismert személyiség válására. Garamvári Vencel és Konyári János egy ideig egyaránt része volt a balatonlellei St. Donatus Pincészet tulajdonosi körének. Idővel aztán Konyári fiával közösen létrehozta saját cégét, a Konyári Pincészetet, majd kiszállt a St. Donatusból, amelynek korábban főborásza volt. A St. Donatus azóta a Garamvári Szőlőbirtok részeként működik.

Szerző: Kovács András István

Címlapról ajánljuk
Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×