eur:
387.4
usd:
356.59
bux:
68167.87
2024. május 17. péntek Paszkál

Heti csúcsot döntött a forint, majd megint gyengülni kezdett

Heti csúcsot döntött pénteken a forint az euróval szemben, a hazai valuta azonban délután ismét gyengülni kezdett. A csütörtöki 273 forintos euróárfolyam után pénteken 266-ig erősödött a forint dél körül, délután fél négykor már több mint 267 forint volt az euró árfolyama a bankközi devizapiacon.

A déli órákban tovább tudott erősödni a forint, a jegyzések a 265-ös szintet is ostromolták. A 265-ös árfolyam egyébként nagyon közel van a hétfő hajnalban tapasztalt heti csúcshoz, akkor még rövid időre 264.50 körül is megfordultak a jegyzések.

Délután fél négyre azonban több mint 267 forintot kellett adni egy euróért a bankközi devizapiacon, míg a dollár árfolyama a délelőtti erősödés után szintén gyengült, 212,1 forintra.

Hogy minek tudható be a délelőtti lendület? Jobb a hangulat a világban - ezt mutatja az is, hogy a japán jen gyengül az euróval szemben -, de törékeny ez az emelkedés - mondta el a Portfolio.hu-nak egy nagy globális szereplő budapesti devizakereskedője. Szerinte a forint erődösödése mögött technikai tényezők is meghúzódhatnak, például korábbi forinteladói pozíciók zárása a hétvégéhez közeledve.

A mai napon a 265-270 közötti sávban várható a kereskedés, de nem zárta ki a piaci szakember, hogy akár 262-ig is süllyedhetnek a jegyzések. Nagy kérdés azonban, hogy mi lesz a hétvégén a fejlett piacokon, illetve hogyan dönt az irányadó ráta tekintetében a Magyar Nemzeti Bank.

Az esetleges kamatcsökkentés abból a szempontból nem indokolható, hogy eddig nem tolongtak a vevők a magyar állampapírokért, így nincs olyan nagy reálkamat, amit vissza kellene venni - utalt rá a kereskedő. Õ egyébként úgy látja, hogy ha az MNB mégis kamatot csökkentene hétfőn a javuló inflációs kilátásokra, illetve a várható magyar recesszió mértékének enyhítésére hivatkozva, akkor az euróval szembeni forintjegyzések bizonyára ismét 270 fölé lendülnének.

Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×