eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Formálódik a pángermán légi óriás

Hosszas alkudozás után a francia Air France és a holland KLM visszalépett a válságba jutott osztrák légitársaság, az Austrian Airlines megvásárlásától, így szabaddá vált az út a Lufthansa előtt versenytársának átvétele előtt. A vételár jelképes összeg, 1 eurócent lehet.

Az osztrák légitársaság adóssága megközelíti az egymilliárd eurót, ennek ellenére a főleg közép- és kelet-európai hálózattal rendelkező Austrian Airlines (AUA) iránt komoly érdeklődés nyilvánult meg.

A cég legfontosabb kooperációs partnerén, a Lufthansán kívül kiváltképpen az Air France és a holland KLM, valamint a terjeszkedőben lévő orosz S7 légitársaság vetett szemet a korszerű gépparkkal rendelkező, állami tulajdonban lévő vállalatra.

A bécsi kormány szigorú feltételekhez kötötte az üzlet létrejöttét, ezért csaknem valamennyi érdeklődő visszalépett, csupán a Lufthansa tartja ajánlatát a bécsi igények teljesítésére, azaz hajlandó garantálni, hogy a cég központja változatlanul Ausztria fővárosában marad, és nem hajt végre jelentős leépítést.

Ennek ellenében a német légitársaság elvárja az osztrák államtól, hogy az átveszi az AUA egymilliárd euróra taksált adósságainak legalább a felét. Ha az AUA igazgatótanácsának december eleji ülésén elfogadják az ajánlatot, a Lufthansa az osztrák állami tulajdonban lévő részvényekért jelképes egy eurócent fizetése ellenében megpecsételi az üzletet, és ezt követően az AUA a svájci légitársaság, a Swiss mintájára a Lufthansa tulajdonában, de önálló hatáskörrel működik tovább.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×