eur:
387.69
usd:
357.11
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Gyárbezárásokat hozhat a karácsony

A világgazdaság növekedésének lassulása várhatóan jó pár kínai játékgyárat kényszerít bezárásra, még karácsony előtt. Már eddig is számos üzem szűnt meg, de úgy tűnik, a recesszió nem kíméli Kína egyik legprosperálóbb tartományát sem.

A kínai játékgyárak alkalmazottai már megszokhatták, hogy náluk a karácsony igen korán beköszönt, hiszen a téli ünnepre már nyáron és ősszel nagyüzemmel készülnek. Kína, a világ legnagyobb játékexportőre már a meleg hónapokban is hosszú túlórázásokra kényszeríti a tájékok készítőit, a termékek pedig nagyjából novemberben kerülnek az üzletekbe.

Mindez nem így volt idén. A gazdasági növekedés lassulását minden bizonnyal a gyermekek is megérzik az egész világon, hiszen a nekik szánt termékekre is egyre kevesebb az igény, ezzel párhuzamosan a kínai gyárak is egyre kevesebb megrendelést kapnak.

Az ország déli részén lévő Katont tartomány játékexportőreinek fele, csaknem 3900 cég már kivonult a piacról. Korábban a gazdasági növekedés időszakában az egész országból rengetegen költöztek a tartományba, hogy a Hongkonghoz közeli vidéken vállaljanak munkát.

Mára azonban egyre nagyobb a munkanélküliség, Kína egyik leginkább virágzó tartománya hanyatlásnak indult.

Az elmúlt hetekben már hallani lehetett arról, hogy a többi mellett az Egyesült Államok hatalmas játékgyártóinak és forgalmazóinak, a többi mellett a Disney-nek, valamint a Barbie babákat értékesítő Mattelnek beszállító Smart Union több üzemét is bezárta.

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×