eur:
388.96
usd:
363.6
bux:
68179.86
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Száguld a BUX, a maximális 15 százalékon az OTP és a MOL

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX hét százalékot meghaladó emelkedéssel nyitott. Szinte azonnal fel kellett függeszteni kis időre az OTP és a MOL kereskedését, mert túllépték - pluszban - a tíz százalékos határt. Az OTP, majd a MOL elérte a maximális 15 százalékot is.

A BUX egykor 12 százalékos emelkedést mutatott, a Magyar Telekom 12,4, a Richter 5,9, az Egis pedig 8,3 százalékos emelkedést könyvelhetett el.

A legjobban - 15 százalékkal - az OTP és a MOL papírjai erősödtek.

A tőzsdei szabályzat szerint az "A" kategóriás részvények, illetve a BUX-papírok esetében maximum 15 százalékos, a "B" kategóriás, illetve a BUX-ban nem szereplő részvények esetében maximum 20 százalékos lehet a napi árelmozdulás a bázisárhoz képest, ami rendszerint az előző napi záróár.

A bázisártól ennél nagyobb mértékben - fölfelé vagy lefelé - eltérő árajánlatot nem lehet a rendszerbe bevinni.

Majdnem mindenhol emelkedés Nyugat-Európában

Szerda reggel a nyugat-európai részvénypiacok általában jól teljesítettek, ráduplázva a hétfői eredményre, reménykedve, hogy az utóbbi hetekben világszerte meghirdetett pénzügyi mentőtervek talán tehetnek valami jót a reálgazdasággal is, a továbbra is biztosra vett világgazdasági lassulás közepette. A bankok 8-15 százalék között drágultak az első órában.

Kivétel volt, technikai okból, a frankfurti piac, mert csökkentik a fő mutatóban a Volkswagen súlyát. Kétnapi, mintegy 200 százalékos drágulás után szerda reggel 37 százalékkal olcsóbbodott a Volkswagen részvénye. A Porschéé még drágult, szerda reggel 28 százalékot nyert, miután közölte, hogy a Volkswagen csoport 74 százaléka már a zsebében van.

A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 4,1 százalékos előrelépéssel kezdett, az első óra vége felé 4,7 százalékos nyereséggel 873,54 pontnál tartott, 42,02 százalékkal elmaradva az év végi értékétől. Második napja emelkedik, ötnapi, meredek visszaesés után.

Lendületesen erősödik a forint

Az IMF, a Világbank és az EU közös pénzügyi csomagjának bejelentésére lendületes erősödésnek indult a forint.

Az eurót szerdán délben 256 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben.

A feltörekvő piaci befektetésekkel szemben már általában is kevésbé kritikus nemzetközi devizapiaci hangulatban bejelentett magyarországi pénzügyi mentőcsomag egyértelműen erősödő lendületet adott a forintnak. A kereskedők nem csak a forint, de a régiós devizák árfolyamának javulására is számítanak, viszonylag nagyobb árfolyam ingadozásokkal tűzdelve.

A dollárt kilenc óra után 202,00/30 forinton jegyezték, szemben a kedd délutáni 210,10/20 forinttal.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×