eur:
389.53
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A magyar államadósság harmadát teszi ki a hitelkeret

Az IMF, az Európai Unió és a Világbank által összeállított 20 milliárd euró összegű hitelkeretet 2010. március végéig hívhatja le a magyar kormány, a kamata 5-6 százalék, a visszafizetés futamideje 3-5 év - jelentette be Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke azon a tájékoztatón, ahol ismertették a pénzügyi mentőcsomag részleteit.

Összesen 20 milliárd eurós az a hitelkeret, amelyet az Európai Unió, a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank nyújt Magyarország számára. Elena Flores az Európai Bizottság igazgatója a bejelentést követően elmondta: a globális pénzügyi válság az unió országait eltérő mértékben érinti, ezzel a segítséggel az EU célja az, hogy támogassa Magyarországon a fiskális konszolidációt, növelje a likviditást, és az ország költségvetését közelebb hozza az egyensúlyi állapothoz.

A megítélt 20 milliárd eurós hitelből 12,5 milliárd euró a Nemzetközi Valutaalap, 6,5 milliárd eurót az Európai Unió, és 1 milliárd eurót a Világbak nyújt Magyarország számára.

Bajnai Gordon gazdasági miniszter szerint ezzel a csomaggal a válság pénzügyi része véget ért, de lesznek hosszú távú negatív hatásai a gazdaságra. A válság három helyen fog "ütni": pénzügyi források szűkülésében, piacok szűkülésében és munkahelyek megszűnésében. Erre kell Magyarországnak felkészülnie - jelentette ki a gazdasági miniszter.

A 20 milliárd euró összegű hitelkeret "fejnehéz", ami azt jelenti, hogy nagyobb részét a futamidő elején lehet lehívni - mondta Anne-Marie Gulde. Az IMF főtanácsadója hozzátette: ez egy készenléti hitel, amelyet nem szükségszerű igénybe venni, célja a biztonság megteremtése, a bizalom megerősítése a nemzetközi pénz és tőkepiacokon.

Simor András egybankelnök elmondta: a megítélt hitelkeret felhasználásáról, annak lehívásáról a kormány fog dönteni. Ezt követően a befolyó deviza a Magyar Nemzeti Bank számlájára kerül, és az ország devizatartalékait fogja növelni.

A hitel nagyságrendjét jelzi, hogy Magyarország devizatartaléka jelenleg 17 milliárd euró, illetve a 20 milliárd euró 1/3-át teszi ki a magyar államadósságnak. A hitelmegállapodás aláírására napokon belül sor kerülhet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×