eur:
389.09
usd:
363.08
bux:
67981.05
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mindenki rohanjon azonnal tőzsdézni?

A részvények árfolyamai már olyan szintre érkeznek, hogy azok is kacérkodni kezdenek a tőzsdézés gondolatával, akik eddig messzire elkerülték a börzék időnként nagyon is veszélyes terepét. A jó öreg mondás szerint, miszerint vásárolj olcsón, adj el drágán, valóban érdemes lehet beszállni. És lám, a híres tőzsdeguru, Warren Buffet is vételre buzdít! Mindeközben azért az óvatosság sem árt - figyelmeztet a portfolio.hu.

"Egyre több ismerősöm/barátom/rokonom hív fel mostanában, hogy azonnal befektetési számlát nyit, mert a tőzsdén az árfolyamok olyan alacsonyak, hogy itt már biztosan érdemes vásárolni" - írta a portfolio.hu "buksz" blogjának keddi szerzője. Gyakori érv a telefonálók részéről, hogy "nézd meg, már Warren Buffett is vásárol". Való igaz, hogy vásárol, de azért gyorsan tisztázzunk néhány dolgot...

Két történelmi jelentőségű amerikai cégben is komoly tulajdonrészt vásárolt az elmúlt néhány hétben a világ említett leggazdagabb embere, aki kiváló befektetései miatt tőzsdeguruként lett híres.

A Goldman Sachsnak 5 milliárd dolláros, a General Electricnek pedig 3 milliárd dolláros tőkeinjekciót adott, ám amióta ezt megtette, az előbbinek részvényei további 2 százalékot, az utóbbié pedig további 18 százalékot estek. "Há-há-há, elszámította magát az öreg, szólhatna belőlünk a jó magyar káröröm, de azért ennyire ne siessünk ítélkezni" - olvasható a blogban.

Ha megvizsgáljuk a részleteket, láthatjuk, hogy a milliárdos egyik esetben sem egyszerű részvényeket vásárolt, hanem elsőbbségieket, olyanokat, amelyek évi 10 százalékos osztalékot fizetnek neki. Ráadásul a GE papírok három év után, a Goldman papírok pedig bármikor visszavásárolhatók a kibocsátó cég által a jegyzési árhoz képest 10 százalékos prémiummal.

"Emberek! Két tökegyforma részvényt vett tehát Buffett két tökkülönböző cégtől! Ráadásul olyan arcpirítóan kedvező feltételekkel, hogy gyakorlatilag nem tud bukni a befektetésén!" - figyelmeztet a portfolio.hu.

Nem ez azonban az egyetlen "furcsa" dolog a guru befektetéseiben. Buffett 5 milliárd dolláros injekciójával egy időben ugyanis a Goldman bejelentett egy további 5 milliárdos nyilvános részvénykibocsátást, a General Electric pedig a Buffett-től jött 3 milliárd mellé még egy 12 milliárdos nyilvános kibocsátást hirdetett.

"Szerintem ebből már világosan látszik, miről van szó: Warren Buffett egyszerűen eladta magát. Olyan befektetésekhez jutott, amik a hülyének is megérik, a két cég meg cserébe vele hirdette a nyilvános kibocsátását. Nézzétek, napjaink legnagyobb tőzsdeguruja is a mi részvényeinkbe fektetett!" - olvasható a blogban.

"Félreértés ne essék, eszemben sincs bírálni, ha én is ilyen hírnevet szereznék magamnak valószínűleg én is kihasználnám a lehetőségeimet. Mindössze arról van szó, hogy az utca embere, meg Warren Buffett nem ugyanolyan lehetőségek előtt áll" - intett óvatosságra a szerző.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×