eur:
389.74
usd:
363.62
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Megállás nélküli forintzuhanás! 280 forint az euró

Ijesztőnek tűnik a késő délutáni megállás nélküli forintzuhanás 275-ről 280-ig emelkedtek az euróval szembeni jegyzések a bankközi piacon. A hétfő délutáni kereskedésben még erős támasznak bizonyult a 270-es szint a forint euróval szembeni árfolyamában, de este a 270 feletti árfolyam alakult ki. Kedd reggel még újra 270 alá tudott süllyedni a forint, majd elindult az újabb esési hullám, ami 275 közeléig véget sem ért. A déli órák csendesen teltek, majd ismét a gyengülés felé vette az irányt a magyar fizetőeszköz.

Ijesztőnek tűnik a késő délutáni megállás nélküli forintzuhanás, 4 órától fél 6-ig 275-ről 280-ig

emelkedtek az euróval szembeni jegyzések a bankközi piacon. A jegyzések átmenetileg átlépték a 280-as szintet is, azaz kiüthették azokat a spekcális devizaopciókat, amelyek jellemzően kerek árfolyamszintekhez kötődnek. 17:35-kor 279.50-280.30 körül hullámzott a.

Sorozatosan újabb és újabb mélypontokra lökték a forintot a délutáni kereskedés során: a jegyzések 17:15-re már 278 fölé emelkedtek az euróval szemben. Megjegyzendő, hogy a forint mai bő 3 százalékos zuhanása nem lóg ki a térség feltörekvő piaci devizáinak (lengyel zloty, dél-afrikai rand, török líra) mai, euróval szembeni teljesítményéből.

A dollárral szembeni jegyzések 211-ig, a svájci frankkal szembeniek 183-ig ugrottak késő délutánra.

A 276.50 körüli mai napi mélypontról 275-ig tudott erősödni fél négykor a forint az euróval szemben.

Kockázatkerülés

Újra emelkedett a kockázatkerülés a világban, a dollár erősödik, és a feltörekvő piaci devizák a forinthoz hasonló mértékben gyengülnek, azaz "most nem lóg ki (felfelé) a forint sem" a sorból - emelte ki a Portfolio.hu-nak adott kommentárjában Ötvös Mihály, a Commerzbank devizakereskedője. A brazil reál, a mexikói peso, a dél-afrikai rand és a török líra egyaránt mintegy 3%-ot esett ma a dollárral szemben, míg az euróhoz képesti értékvesztés jellemzően 2% körüli.

A forint kapcsán megjegyezte: folyamatos euróvételi érdeklődés mutatkozik a piacon a forint ellenében, miközben a likviditás továbbra is "elég gyenge", ezért a forintgyengülésnek "trendje van". Jelzése szerint azért törhette át csak többszöri próbálkozásra a 275-ös szintet az EURHUF árfolyam, mert speciális opciós ügyletek (ún. barrier opciók) miatt védhették azt a szintet bizonyos szereplők. Hozzátette: 280-nál és 285nél is lehetnek ilyen opciók. Ezek védése a korábbi tapasztalatok alapján erős támasz, illetve ellenállási szintnek számítottak a forint gyengülése, illetve erősödése esetén, ezen szintekhez közeledve az árfolyammozgás lendülete lelassul, illetve meg is fordulhat. A forint még 2006 nyarán 2856 körüli szinten süllyedt történelmi mélypontjára az euróval szemben. Megjegyzendő, hogy idén július közepén még a forint történelmi csúcsa volt a központi kérdés 228-as árfolyam mellett.

Miközben a DAX a negatív tartományba fordult, a forint tovább gyengült, ismét megközelítette a már reggel súrolt 275-ös szintet. A kérdés most az, hogy tudja-e magát tartani a 275-ös EUR/HUF árfolyam - írta fél háromkor a Portfolio.hu.

Mindeközben egy neve elhallgatását kérő másodlagos állampapírpiaci kereskedő a 3 hónapos diszkontkincstárjegy-aukción értékesítésre kerülő 35 milliárd forintnyi értékpapírt pozitívumként értékelte. A jelek arra engednek következtetni, hogy előbb-utóbb beindul a külföldi intézmények közötti pénzmozgás, ami pozitív hatást fejthet ki a magyar állampapírpiacra is.

Alacsony forgalom

A másodlagos piacon egyébként továbbra is nagyon alacsony a forgalom, a kereskedő nem tudott beszámolni magyar specifikus történetről.

A hosszúra nyúlt ebédidő után a gyengülést "választotta" a forint: az euróval szembeni jegyzések újra 274 körüli szintig emelkedtek. A dollárral szembeni forintjegyzések 207 körül, míg a svájci frankkal szembeniek 180 körül járnak.

Délelőtt 11 óra és délután 1 óra között lényegében nem mozdult a forint euróval szembeni árfolyama a bankközi piacon a 272.20 - 272.70 körüli szintről. A reggeli órákban eluralkodó komolyabb forinteladói nyomás némiképp mérséklődött 11 órára, melynek köszönhetően a forint árfolyama 272 közelébe erősödött vissza a reggeli 275 közeli szintről.

Fél tíz körül 275 közelében is megfordult a forint euróval szembeni árfolyama, így hétfő este óta már közel 2 százalékos volt az esés.

Támadás?


"Magas labda ez most, ha hiszünk a forint elleni támadásban" - kommentálta a reggeli forintpiaci fejleményeket a Portfolio.hu-nak egy budapesti devizakereskedő, arra utalva, hogy csütörtök-pénteken zárva tart a magyar piac, míg külföldön lesz kereskedés, és az alacsonyabb likviditást adott esetben ki is használhatják a forint gyengítésére az abban érdekeltek. Érdemes tudni, hogy a Magyar Nemzeti Bank ezen időszakokban is, külföldi partnerein keresztül védeni tudja a forintot (devizapiaci intervencióval), de a kereskedő szerint "erősen kérdéses, hogy ilyen helyzetben el tud-e érni bármit is ezzel".

4 százalék feletti amerikai Dow-emelkedés mellett is zuhanó forint - ez sokat elmond most a magyar eszközök megítéléséről - mutatott rá a kereskedő, aki úgy látja, hogy ha a volt ingadozási sáv közepénél (282.36) is gyengébb szintre süllyedne a forint az euróval szemben, akkor "nincs mese, kamatot kell emelni". Hozzátette azonban, hogy "ha valaki nem hisz a magyar államcsőd megkérdőjelezhető sztorijában, akkor a mostani szintek jó beszállási pontok lehetnek a forintvásárlásra". Hozzátette: az elmúlt évekbeli forinttámadások során a spekulánsok nem tudtak nyerni (se akkor, amikor nagyon erősítették, se akkor, amikor nagyon gyengítették a forintot).

Reggel 9 óra körül újabb határozott forintesési hullám bontakozott ki, amely során a magyar fizetőeszköz gyengébb szintre süllyedt az euróval szemben, mint az elmúlt két hét hullámai során bármikor. 9:07-kor 273.20-273.70 körül hullámzott a volatilis kereskedés a bankközi piacon. A forint reggel új kétéves mélyponton járt.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×