eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Máshol szárnyalnak a tőzsdék - miért esik mégis a BUX?

Ma hajnalban az ázsiai indexek emelkedtek, és az európai tőzsdék is pozitív hangulatban kezdték a hetet. A jelenleg kedvező nemzetközi befektetői hangulatból a régiós börzék is meríteni tudtak, kivéve Budapestet. Ennek egyik oka lehet, hogy a CNBC hétfő reggeli műsorában ismét Izlanddal együtt emlegették Magyarországot.

Miután ma hajnalban az ázsiai részvényindexek is emelkedni tudtak, a múlt heti kisebb emelkedést követően ismét pozitív irányú elmozdulással kezdték a hetet az európai részvényindexek. A jelenleg éppen kedvező nemzetközi befektetői hangulatból a régiós börzék is meríteni tudtak.

A hazai börze továbbra is kilóg a sorból jelentős mértékű esésével, melyben szerepet játszhat, hogy a CNBC ma reggeli műsorában ismét Izlanddal együtt Magyarországot.

A régió szárnyal

Az európai részvényindexek 1,5 százalékos emelkedéssel kezdték a mai kereskedést, ami arra utal, hogy a kormányzati és jegybanki beavatkozásokat követően némileg enyhülnek a feszültségek. A bankközi kamatok (Libor) múlt heti csökkenése erre utalhat, bár az látszik, hogy a bizonytalanság továbbra is nagy úr.

Bár enyhült a pénzpiacokon tapasztalható bizalmi válság, a befektetők közül egyre többen már ezek következményeire kezdhetnek fókuszálni. A reálgazdasági áldozatok ugyanis szintén súlyosak lehetnek, ami a vállalati profittermelő képességben is megmutatkozik.

Mindenesetre a jelenlegi optimizmus (mely tehát leginkább egy medve piaci vissza-korrekcióként értelmezhető) a régiós börzéken is emelkedést generált. A legnagyobb mértékben az elmúlt időszakban talán legjobban beütött orosz piac teljesít az RTS 4,4 százalékos emelkedésével, de a lengyel WIG 20 0,8, a cseh PX 4,3, az osztrák ATX 2,7 százalékos emelkedése is szépnek mondható. Az energia-túlsúlyos orosz tőzsde "szárnyalását" az olajár ma is folytatódó emelkedése táplálja, a fekete arany árfolyama jelenleg 2,5 százalékos pluszban tartózkodik.

Izlandi vírus

A BUX ebben a környezetben nagyon alulteljesít, ez a helyi gyenge makro-környezettel, és az ország magas sebezhetőségével lehet összefüggésben. Az újabb tetemes esésben a magyar gazdaság kedvezőtlen nemzetközi megítélése játssza a főszerepet, ugyanis a CNBC már kora reggel hazánk gazdaság kilátásait vette górcső alá az utóbbi hetek hazai fejleményeire reagálva. A bankpapírok pedig rendkívül érzékenyek a legkisebb hangulatváltozásra is, a spekulációk mostanra újból 2.900 forint alá nyomták az árfolyamot.

Az MNB elnöke, Simor András ugyanakkor viccnek nevezte azokat a piaci pletykákat, miszerint a magyar bankok ugyanolyan helyzetben lennének mint az izlandi bankok rémhírnek, és azt mondta, hogy "az államcsőd teljesen valószínűtlen". 

Címlapról ajánljuk

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Furcsa páncélosok bukkantak fel Moszkvában, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×