eur:
387.91
usd:
361.45
bux:
68949.8
2024. május 9. csütörtök Gergely

Szinte nem emelkedtek a reálkeresetek idén

Január és augusztus között 0,3 százalékkal emelkedtek a magyarországi reálkeresetek, miközben az árak 6,8 százalékkal nőttek - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. Az átlagos nettó jövedelmek 120 ezer forintot volt az időszakban.

A bruttó átlagkeresetek az év első nyolc hónapjában 8 százalékkal nőttek, a nettó átlagbérek 7,1 százalékkal nőttek.

Augusztusban a bruttó átlagkeresetek 7,2 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit.

A foglalkoztatottak száma az év első 8 hónapjában átlagosan 2 millió 754 ezer volt. Az év első nyolc hónapjában a költségvetési szférában 723 ezren, a versenyszférában mintegy
1 millió 944 ezren dolgoztak.

A költségvetési intézményekben összességében közel 4,5 százalékkal csökkent a létszám, míg a versenyszférában 0,1 százalékkal emelkedett.

A vizsgált időszakban a nemzetgazdasági átlagos nettó kereset 120.400 forint volt, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 89.500 forintnak, a szellemi foglalkozásúaké 154.800 forintnak felelt meg. A nettó kereset így átlagosan 7,1 százalékkal volt magasabb az előző évinél: ezen belül a versenyszférát 8,1 százalékos, a költségvetési szervezeteket pedig 5,5 százalékos növekedés jellemezte.

Címlapról ajánljuk
Kormányinfó: nagy megállapodások Kínával, a bejelentés fél hatkor jön

Kormányinfó: nagy megállapodások Kínával, a bejelentés fél hatkor jön

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a hétközi kormányülés döntéseiről számolt be. A fő téma Hszi Csin-ping budapesti látogatása volt, de a miniszter beszélt arról, hogy a NATO ukrajnai missziójában Magyarország nem akar részt venni. Szó esett a csok plusz program állásáról, Magyar Péter politikai szerepéről és a kórházi várólistákról is.

A kínai elnök már az Oroszlános udvarban

Katonai ceremóniával fogadták Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát csütörtökön a budai Vár Oroszlános udvarában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×