eur:
385.95
usd:
354.8
bux:
0
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Riadó: már vásárolni érdemes a tőzsdéken!

A korábbi hatalmas zuhanás után a hétfői nyitás óta folyamatosan emelkednek az irányadó amerikai indexek, és jelentős pluszban zártak az európai piacok is. Nincs mit tenni, csak venni lehet! - ajánlja a Portfolio.hu. A magyar tőzsde is magára talált: a BUX 5,6 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést az elmúlt 3 hónap átlagát jelentősen meghaladó, 34,8 milliárd forintos forgalom mellett, melyben az OTP-MOL páros ezúttal is kiemelkedő szerepet játszott.

Jelentősebb emelkedést produkáltak hétfőn Európa és a régió részvénypiacai, melynek elsődleges katalizátora az összehangolt európai bankmentő terv volt. Délután már a német csomag részletei is napvilágot láttak, melynek keretében a kormány 500 milliárd eurót kíván a pénzügyi rendszerbe juttatni. A BUX 5,6 százalékos pluszban, 15.387,80 ponton fejezte be a kereskedést az elmúlt 3 hónap átlagát jelentősen meghaladó, 34.8 milliárd forintos forgalom mellett, melyben az OTP-MOL páros ezúttal is kiemelkedő szerepet játszott.

A blue chipek közül az OTP papírjaival kereskedtek a legtöbben, a bankrészvények 22,7 milliárd forint értékben cseréltek gazdát, árfolyamuk 11,1 százalékot erősödött. A papírok napközben a 4400-as szintet is visszatesztelték, azonban az árfolyam végül 4000 forinton zárt. Ennél nagyobb emelkedésre is lett volna lehetőség, miután hétfőn 30 százalékosra szélesítették ki a papírok napi elmozdulási limitjét. Wolf László, a bank vezérigazgató-helyettese hétfőn jelentette be, hogy a bank betétállománya a múlt hét során növekedett, mely jelzi, hogy a pénzintézet iránti bizalom nem csökkent.

A többi blue chip közül a MOL 12,6 százalékot menetelt felfelé, az eddig többnyire defenzívnek bizonyuló Magyar Telekom pedig 3,3 százalékot gyengült. Az osztalékpapírként árazott Telekom részvényeket a hosszú állampapírpiaci hozamszint elmúlt napokban tapasztalt jelentős emelkedése érinti negatívan.

Külföldön is az optimizmus az úr


Az olaj árfolyama 4,4 százalékkal emelkedett a pénteki záró értékhez képest, nap közben azonban nem változott jelentős mértékben: 80 és 81 dollár között oldalazott.

A Dow Jones már több mint 500 pontot emelkedett, így ismét a 9000 pontos szinttel kacérkodik a barométer, most azonban alulról próbálja meg átszelni. Az irányadó európai indexek hatalmas rallyval búcsúztatták a hétfői napot: a DAX és a CAC 40 11 százalék feletti mértékben tudott növekedni.

A forint reggeli szintjét ugyan nem tudta megtartani, de hétfőn a kereskedés egészét tekintve erősödött a budapesti bankközi devizapiacon. Délután 254,1 forint volt az euró árfolyama, az európai deviza csaknem 5 forinttal ért kevesebbet, mint pénteken (259,1). A délelőtti 252,20-as érték volt a forint legerősebb hétfői szintje, innen viszonylag gyorsan gyengült 256 forintig, de a trendforduló után már szűkebb tartományban, 252,50 és 255 forint között ingadozott.

A kereskedők szerint lényegesen nyugodtabb volt az adásvétel, mint a múlt hét végén; megítélésük szerint a jelenlegi piaci viszonyok között ez a hullámzás tökéletesen helyénvaló: a különféle hírekre adott piaci válaszok természetesen sokkal hevesebbek, mint korábban voltak. A forint a dollárral szemben is erősödött. Az amerikai deviza árfolyama 186,8 a pénteki 191 forint után.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×