eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Többségi tulajdont szerzett a Wiener Börse AG a BÉT-ben

A bécsi tőzsde szerdán közleményben jelentette be, hogy többségi tulajdonossá vált a Budapesti Értéktőzsdében (BÉT), miután részvénycsomagjának bővítéséhez hivatalosan is megkapta a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) engedélyét.

A Wiener Börse AG részesedése 50,453 százalékra nőtt a BÉT-ben, miután részvényeket vásárolt a UniCredit Bank Hungary Zrt.-től, a Raiffeisen Zentralbank Österreich AG -tól, az Erste Group Bank AG-tól és az Erste Befektetési Zrt.-től.

A Wiener Börse AG még júniusban hozta nyilvánosságra, hogy megvásárolja a UniCredit Bank Hungary Zrt. 25,2 százalékos részvénycsomagját, amellyel tulajdona 12,5 százalékról 37,7 százalékra gyarapodik. Egyben jelezte, hogy tárgyalásokat folytat a BÉT-ben többségi tulajdonos osztrák konzorcium többi tagjával saját részvényhányadának bővítése céljából.

A Raiffeisen Zentralbank Österreich AG a részvények 6,37, az Erste Group Bank AG 6,37 és az Erste Befektetési Zrt. 5,85 százalékával rendelkezett korábban.

A bécsi közleményben egyúttal tudatták, hogy a konzorciumhoz tartozó Österreichische Kontrollbank AG-é tulajdonhányada 18,345 százalékra emelkedett a korábbi 12,5 százalékról. A konzorcium összességében továbbra is a BÉT-részvények 68,798 százalékát tartja a kezében.

Michael Buhl, a Wiener Börse AG társ-vezérigazgatója, a BÉT igazgatótanácsának tagja a többségi tulajdonrész megszerzése alkalmából kijelentette, hogy továbbra is nagy jelentőséget tulajdonítanak az együttműködésnek. Kilátásba helyezte, hogy a BÉT vezetőségével, a főbb magyarországi piaci szereplőkkel és a tőzsdén nyilvántartott vállalatokkal karöltve új és konkrét intézkedéseket dolgoznak ki a magyar tőkepiac élénkítésére.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×