eur:
399.06
usd:
364.72
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Aggódnak a Fitch elemzői a magyar lakossági devizahitelezés népszerűsége miatt

Aggódnak a Fitch hitelminősítő elemzői a magyar lakossági devizahitelezés népszerűsége miatt. A hitelminősítő elemzésében azt írták, hogy a lakosság nem érti a kockázatokat, ami hirtelen rosszabbodó gazdasági mutatók esetén, komoly problémákat okozhat a bankoknak. A K&H vezető elemzője, Barcza György szerint a kockázat elsősorban makrogazdasági jellegű.

A devizaalapú - jórészt svájci frankban és japán jenben folyósított - lakossági hitelek kiáramlása továbbra is a magyar bankrendszert terhelő kockázatok egyik fontos eleme, ami jó eséllyel nem is fog eltűnni belátható időn belül - áll a Fitch Ratings elemzésében, amely szerint a fő gond az, hogy a fedezetlen adósnak számító lakossági fogyasztói kör nem feltétlenül érti a kockázatokat.

A legnagyobb európai hitelminősítő tanulmánya szerint a lakosságnak folyósított devizaalapú hitelezés különösen kockázatos, mivel ennek az ügyfélkörnek általában nincsenek devizabevételi forrásai, ezért fedezetlen az árfolyam- és kamatkockázatokkal szemben.

A fő aggodalom forrása az, hogy a lakossági hitelfelvevők megértik-e a devizahitelezéssel járó kockázatokat. Jóllehet a bankok tesznek erőfeszítéseket e kockázatok elmagyarázására, jó eséllyel csak az igazán magas szintű szakértelemmel bíró lakossági ügyfelek képesek teljes képet alkotni ezekről, a többiek egyszerűen csak a vonzó kamatszinteket nézik.

A Fitch adatai szerint 2004 vége és 2007 vége között a magyar bankrendszer által kibocsátott bruttó devizahitel-állomány a 2,5-szeresére emelkedett, és forintértéke elérte a 10 462 milliárd forintot. Ebből a lakossági szektornak nyújtott devizaalapú hitelállomány a tavalyi év végén 3216 milliárd forint volt; ennek a fele fogyasztási hitel, 45 százaléka lakáshitel. A Fitch szerint a devizaalapú jelzálog-hitelezés a kockázatosabb, tekintve e hitelfajta általában hosszú futamidejét, ami a futamidő alatt bekövetkező potenciális árfolyamkilengések veszélyét idézi fel.

A K&H vezető elemzője, Barcza György az InfoRádiónak elmondta: kockázatosabb a devizahitel a forinthitelnél az ügyfelek számára, de a kamatelőny miatt van kamatnyereség. A bank számára is jelentheti azt a kockázatot, hogy egyes ügyfelek nem határidőre teljesítik a törlesztőrészletet - tette hozzá.

Az elemző kiemelte: a kockázat elsősorban makrogazdasági jellegű. A fogyasztás egy részét a hitelfelvétel finanszírozza, és benne lehet az a veszély, ha ez megszűnik, akkor az negatív hatást gyakorolhat a gazdasági növekedésre - fejtette ki.

Barcza György ugyanakkor emlékeztetett, hogy 2006-ban, amikor jelentősen gyengült a forint, a lakosság megijedt a kockázattól, de a meglévő hitelállomány és a hiteltörlesztés minősége nem romlott.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×