eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

"A második Gyurcsány-kormányt az első Gyurcsány-kormány szorította be"

A 2008-as költségvetés az idei folytatásának tekinthető a várhatóan stagnáló gazdasági növekedés és foglalkoztatás szempontjából - véli Cséfalvay Zoltán egyetemi tanár, a Nézőpont Intézet jövő évi büdzséről készített tanulmány egyik szerzője. A gazdasági szakember azt mondta: komoly probléma, hogy a kormány a következő évben is alultervezi az inflációt. Chikán Attila volt gazdasági miniszter szerint a 2008-as költségvetés kényszerköltségvetés. Az egyetemi tanár szerint nincsenek megjelölt célok, programok, amelyeket szolgálna a jövő évi büdzsé, mindössze az elmúlt évek rossz döntéseinek következményeit próbálja valamilyen módon helyrehozni.

Az infláció alakulása komoly bizonytalansági tényező - mondta az InfoRádiónak Cséfalvay Zoltán egyetemi tanár, aki attól tart, hogy a pénzromlás mértéke jóval magasabb lesz, mint amekkorával a költségvetés számol.

A Nézőpont Intézet jövő évi büdzséről készített tanulmány egyik szerzője úgy véli: a költségvetés meghatározásánál "a második Gyurcsány-kormányt az első Gyurcsány-kormány szorította be".

Azzal, hogy 2005-2006-ban elengedte a költségvetést, óriási államháztartási hiány jött létre, emiatt pedig kényszerpályára került a kabinet.

Cséfalvay Zoltán hozzátette: annak, hogy a kormány az adó- és járulékemelést választotta a hiány csökkentésére, az a következménye, hogy nagy mértékben csökkent a gazdasági növekedés.

Ördögi kör

A szakértő szerint a költségvetés legnagyobb problémája, hogy hiába sikerül két év áldozatával az államháztartási hiányt 9-ről 4 százalékra levinni, a 4 százalék ugyanis körülbelül ezermilliárd forintnyi összeg, amely éppen akkora, mint az eddig felhalmozott adósság kamattörlesztése.

Ez egy olyan csapda, amely folyamatosan megmarad - magyarázta Cséfalvay Zoltán-, hiszen, ha a kormány a maastrichti kritériumnak megfelelően 4 százalék alá akarja vinni a hiányt, további megszorításokra van szükség, hogy a kamatokat is törleszteni lehessen.

Azzal, hogy a kormány alultervezi az inflációt - a következő évre 4,5 százalékos inflációt tervez a kormány, ma már azonban látható, hogy annak mértéke legalább 5 százalékos lesz -, teljesíthetők lehetnek a 2008-as költségvetési célok, hiszen így nominálisan többletbevétele lesz - mondta az egyetemi tanár.Nem segít ki a gödörből

A 2008-as "kényszerköltségvetés", hiszen az országnak olyan reformokra volna szüksége, amelyek megvalósításához a költségvetés nem tud hozzájárulni - mondta az InfoRádiónak Chikán Attila volt gazdasági miniszter.

"Olyan szerkezetben költünk, olyan szerkezetben kell költeni, ami nem segíti a növekedést, nem segíti az infláció visszaszorítását, azokat a hosszú távú érdekeket, amelyek a jelenlegi gödörből kihozzák az országot" - közölte az egyetemi tanár.

Chikán Attila pesszimista, ha a versenyképesség javításáról van szó. A szakértő úgy véli, egyáltalán nem látszanak azok az erők - sem az üzleti szféra hangulatán, beruházásokon vagy az innovációs ráfordításokon - amelyek emelnék a gazdaság pályáját.

A szakértő szerint alapvető fordulatra lenne szükség ahhoz, hogy a gazdasági növekedés beinduljon, ez azonban 2008-ra még nem várható.

Kell az adóreform

A volt gazdasági miniszter úgy véli: még nem lehet lezártnak tekinteni az államháztartási hiánnyal kapcsolatos problémát, mert, bár javult a helyzet, a megszorításoknak tartós negatív hatásai lesznek.

Emellett, ha nem lesz a következő egy-két évben adóreform, nem mennek végbe azok a szerkezeti változások, amelyek tartósítani tudnák az elért eredményeket, és csak a további megszorításokkal lehetne további erőforrásokat nyerni - mondta Chikán Attila.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×