eur:
389.37
usd:
363.57
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Még nem tudni, büntetik-e majd a számlát elhagyó vásárlókat

A feketegazdaság elleni küzdelem részeként kívánja bevezetni a jövő évtől a Pénzügyminisztérium az úgynevezett számlatartási kötelezettséget - mondta el az InfoRádiónak a tárca államtitkára. Tátrai Miklós hozzátette: a törvénymódosítás szakmai előkészítése még tart, de az már bizonyos, hogy nem kell hónapokig őrizgetni a nyugtákat, azokat az üzletben vagy az üzlet szűk környezetében, közvetlenül a vásárlás után kérhetné az adóhivatal ellenőre.

A kormány arra törekszik, hogy kiegyenlítse az adóterhelést: a cél az, hogy a társadalom és a gazdaság olyan szereplői is fizessenek adót, akik a jövedelmük alapján ezt megtehetnék, mégis kibújnak ez alól - mondta az InfoRádióban a Pénzügyminisztérium államtitkára.

Tátrai Miklós hozzátette: ennek egyik eleme, hogy számlaadásra ösztönzik és kényszerítik a gazdasági szereplőket. Ennek egy több országban bevált módja az, hogy a számlát az adóellenőrök a vevőtől is kérhetik, ezzel a vásárlókat is érdekeltté teszik abban, hogy kérjen nyugtát.

A vevőket valószínűleg nem büntetik majd


Egyelőre nincs döntés arról, hogy számíthat-e szankcióra az a vásárló, aki nem tud számlát felmutatni, a szakemberek most vizsgálják a hasonló gyakorlatot követő országok tapasztalatait. Egyes helyeken büntetnek, máshol nincs bírság - közölte az államtitkár.

A Pénzügyminisztérium munkatársa úgy véli: a lényeg az, hogy minél több eszközzel tudjanak kutatni a számlát nem adó vállalkozás, kereskedő után, hiszen a vevőnek nincs haszna abból, ha nem kap számlát, a kereskedőnek azonban sok pénz marad a zsebében amiatt, hogy nem fizet adót - közölte Tátrai Miklós.

Tudatformálás

Az új szabály bevezetésének elsődleges célja a tudatformálás - jelentette ki az államtitkár.

A számlát nem kell majd hosszú ideig megőrizni: a nemzetközi gyakorlatban az ellenőrök az üzletben, és annak szűk környezetében kérhetik el azt, közvetlenül a vásárlás után - mondta a Pénzügyminisztérium munkatársa.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×