eur:
389.37
usd:
364.01
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Korrupció van, konszenzus nincs Magyarországon

A hazánkban működő multinacionális nagyvállalatokat tömörítő Magyar Európai Üzleti Tanács kilencedik jelentését készítette el Magyarországról, és ebben a korrupció és a nemzeti konszenzus hiánya a két leghangsúlyosabb kifogás.

A Magyar Európai Üzleti Tanács tagvállalatai tavaly 5.150 milliárd forintos árbevételt értek el és majdnem 29 ezer embert foglalkoztatnak. Takács János, a tanács elnöke, aki egyben az Electrolux-Lehel vezérigazgatója, azt mondta, hogy a jelentésben, mint mindig, elsősorban a kritika fogalmazódott meg.

Mint azt az InfoRádióban elmondta, bár a régió országainál nem súlyosabb gond a korrupció Magyarországon, a multinacionális vállalatok ezzel még nem elégedettek.

Ráadásul úgy látják: a helyzet az elmúlt években rosszabbodott. Szerintük a bürokrácia és a döntési folyamatok hosszának csökkentésével mérsékelni lehetne a visszaélések számát.

A tanács elnöke másodikként azt emelte ki, hogy az ország csak akkor tud érdemben előrelépni, ha a hosszú távú célokban széles társadalmi konszenzus alakul ki.

Kevés támogatást kap a kutatás-fejlesztés

Fodor István, a tanács tagja szerint Magyarország egyre kevesebbet fordít kutatás-fejlesztésre, ennek pedig hosszú távon csak rossz hatása lehet. Kijelentette: annak ellenére, hogy a vállalatoknak innovációs járulékot kell fizetniük, az állam nem növelte a kutatás-fejlesztésre fordítható források mértékét.

A jelentés ismertetésén ott volt Kóka János gazdasági miniszter is, aki tulajdonképpen annak legtöbb megállapításával egyetértett. A korrupcióról azt mondta: a koalíciós szerződés kiegészítése nyomán reméli, hogy ezen a téren hamarosan érdemi változások lesznek.

A nemzeti konszenzus esélyéről pedig ezt mondta: ha az ellenzék ki tud lépni abból a szerepből, hogy mindent csak gátol és minden cselekedetét a kormány megbuktatásának rendeli alá, akkor néhány sorsfordító ügyben is törvény születhet.

A Magyar Európai Üzleti Tanács tagjai az idei jelentésben arra is felhívják a kormány figyelmét, hogy sokkal többet kellene fordítson az egyre rosszabb demográfiai helyzet javítására.

Hanganyag: Albert Dénes

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×