eur:
393.5
usd:
367.87
bux:
66256.13
2024. április 24. szerda György

Rejtélyes az orosz milliárdos bevásárlása

Medget Rahimkulov Magyarországon élő orosz befektető és családja 5,86 százalékra növelte a befolyását a MOL-ban. Sarkadi-Szabó Kornél, a Cash-line elemzője az InfoRádióban azt mondta: piaci pletykák szerint a vásárlások mögött nem árfolyam-spekuláció áll, hanem valamilyen stratégiai döntés bejelentése várható a következő egy évben.

Az elemző emlékeztetett arra, hogy két-három héttel ezelőtt még 5,14 százalékon állt Megdet Rahimkulov érdekeltségi köre a MOL-ban, az elmúlt napokban azonban már elérte az 5,86 százalékot a részesedés.

"Rahimkulov kifejtette, hogy 10 százalékos részesedést akar szerezni a MOL-ban. Ennek is köszönhető, hogy az elmúlt hetekben 10-15 százalékkal drágultak a társaság papírjai" - tette hozzá Sarkadi-Szabó Kornél.

A Cash-line szakembere felhívta a figyelmet arra, hogy a MOL alapszabálya szerint a tulajdoni aránytól függetlenül egyetlen tulajdonosnak sem emelkedhet 10 százalék fölé a szavazati aránya. Ha valaki át akarná venni a társaság irányítását, akkor 90 százalékos részesedést kellene szereznie.

Az elemző szerint a 10 százalékos arány kitűzése nem működésbeli spekulációra utal, hanem mindenképpen stratégiai célt sejtet, Megdet Rahimkulov számít valamire a MOL jövőképében.

Fél-egy év múlva láthatunk valamilyen döntést a MOL-ban, ami lehet egy jelentős oroszországi akvizíció, vagy más, ami megdobja a MOL értékét - fejtegette Sarkadi-Szabó Kornél.

A szakember kitért azokra a spekulációkra is, miszerint Megdet Rahimkulov esetleg nem saját magának vásárol be, hanem a Gazprom áll mögötte, amelynek korábban magyarországi elnöke volt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×