eur:
385.3
usd:
354.89
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Volkswagent vett a Porsche

A Porsche cég újabb Volkswagen részvényeket vett, hogy megelőzze nagyobbik testvére esetleges ellenséges felvásárlását.

A Porsche részesedése a Volkswagenben ezzel 30 százalék fölé nőtt, ami egyben azt is jelenti, hogy a német tőzsdei szabályok értelmében kötelező ajánlatot kell tennie a többi részvényesnek.

A Porsche azonban nem akar ennél több részvényt venni, ezért csak a törvény által megkövetelt minimális árat fogja felajánlani a részvényekért, ez pedig messze elmarad a mostani tőzsdei árfolyamtól.

A két német autógyár közötti szoros partneri kapcsolat a harmincas években kezdődött, amikor Ferdinand Porsche, a Volkswagen bogár egyik tervezője a népautó fő alkatrészeit felhasználva tervezte meg az első Porschét, a 64-es modellt, 1938-ban, illetve a később legendává vált 356-ost is.

Nem tartozik szorosan a történethez, de a bogárhátút tulajdonképpen egy magyar mérnök, Barényi Béla tervezte. A Csehországban született Ferdinand Porsche pedig fiatal korában Ferenc Ferdinánd sofőrje volt.

A Volkswagen a mai napig a Porsche legfontosabb partnere, a Porsche Cayenne terepjáró a Volkswagen Touareg padlólemezére épül, amelyet a Volkswagen pozsonyi gyárában készítenek.

A Porsche 2005-ben vásárolta meg a Volkswagen részvényeinek közel tizenkilenc százalékát, hogy megelőzze több más autógyár - közöttük a DaimlerChrysler, a BMW és a Renault - felvásárlási szándékát.

Most azért voltak kénytelenek tovább növelni részesedésüket, mert egy európai uniós bíróság előtt van az úgynevezett "Volkswagen-törvény", amelyet nagy valószínűséggel meg fognak semmisíteni.

Ez tulajdonképpen a Volkswagen alapító okiratának része, és azt rögzíti, hogy egyetlen tulajdonosnak sem lehet 20 százaléknál nagyobb szavazati joga a közgyűléseken. Eddig ez a törvény védte valamelyest a Volskwagent az ellenséges felvásárlástól.

A Porsche - nem mellékesen - eladott autószámra vetítve hosszú évek óta a világ legnyereségesebb cége.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×