eur:
392.32
usd:
354.4
bux:
72735.64
2024. szeptember 2. hétfő Dorina, Rebeka

Drasztikus leépítésre készülnek az Airbusnál

Több hónapos vita után megegyezés született az Airbus néven ismert, világviszonylatban vezető repülőgépgyár szanálásáról. A megállapodás részleteit csak szerdán hozzák nyilvánosságra, mert kedden Brüsszelben még 35 különböző európai munkavállaló-védelmi szervezet is elemezni kívánja, de kiszivárgott hírek szerint közel 8 ezer alkalmazottól megválik az Airbus.

A múlt hét elején a francia kormányfő még 10 ezer dolgozó tervezett elbocsátásáról beszélt, azonban a múlt pénteken, Berlin mellett tartott francia-német csúcstalálkozón sikerült némileg tompítani a leépítési szándékot.

Az európai együttműködésben készülő Airbus iránt szinte töretlen a vásárlók érdeklődése, az óriás légibuszt gyártó cég azonban technikai problémák, és a vezetésében felmerült viszályok miatt képtelen volt a szállítási határidők betartására ezért anyagi válságba került.

Az Airbus ügyeit irányító EADS betűszóval jelölt európai konzorcium nagyszabású takarékosságba kezdett, amelynek részleteiben sikerült megállapodni a leginkább érintett francia és német fél között.

Leépítést terveznek


Noha a szanálás menetét még nem közölték, a berlini Die Welt című lap úgy tudja, hogy az áramvonalasítás keretében 3500 németországi, és 4200 franciaországi munkalehetőséget felszámolnak.

A legnagyobb német telephelyen, a Hamburg melletti Finkenwerderben 800-an vesztik el állásukat, míg az alsó-szászországi nordenhami és vareli gyáregységet, továbbá a franciaországi méaultei és St.nazairei üzemeket teljesen bezárják.Közösen gyártanak

A világ legnagyobb utasszállítóját, az A380-ast a jövőben is közösen fogják gyártani, de a menetkész gép Hamburgból indul majd első próbajáratára.

A jóval kisebb, de nem kevésbé keresett A350-es típusnak azonban csupán a törzsét fogják német földön elkészíteni, azonban ennél a gyártási folyamatnál a legkorszerűbb technológiát alkalmazzák és a szanálási terv elfogadása előtt Berlinben attól tartottak, hogy Párizs ezt a folyamatot megpróbálja áthelyezni Toulouseba, és ezáltal megvonja a német telephelyektől az állandó modernizálást célzó szubvenciókat.

Szembeszállnak az elképzeléssel


Noha a szanálási tervet hivatalosan nem közölték, a német média megelégedéssel mutat rá arra is, hogy az ingen csak keresett A320-as típusú légibuszok gyártási folyamatának oroszlánrészét is Hamburg kapta meg.

Francia szakszervezeti körök máris jelezték, hogy elszánt harcra készülnek az Airbusnál tervezett tömeges elbocsátások ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Stratégiai fontosságú város ellen indított hadműveletet Moszkva, kétségbeesett védelmi lépésekre kényszerül Kijev – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Stratégiai fontosságú város ellen indított hadműveletet Moszkva, kétségbeesett védelmi lépésekre kényszerül Kijev – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Egyre-másra jelennek meg Telegramon a hírek arról, hogy az orosz csapatok megújították támadásaikat a donyecki Vuhledár városa ellen. Az érintett frontszakaszokon több kilométeres haladást is sikerült elérniük. Közben Kijev elsimerte, hogy nehéz a helyzet a háború fő térségében, Kelet-Ukrajnában, de kijevi részről minden szükséges intézkedést megtettek, hogy ellenálljanak a támadásoknak - közölte vasárnap Olekszandr Szirszkij, az ukrán hadsereg főparancsnoka. Az ukrán hadsereg kritikus helyzetbe került Kelet-Ukrajnában, miután az orosz erők Pokrovszk felé nyomulnak. A Forbes beszámolója szerint Ukrajna sürgősen bevetette a Kara-Dag dandárt a térség védelmének megerősítésére - közölte a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×