eur:
392.8
usd:
355.6
bux:
0
2024. szeptember 2. hétfő Dorina, Rebeka

Nem csökkentette a keresletet az áfa-emelés Németországban

Németországban január elsején 16-ról 19 százalékra emelték az áfát, a kereslet azonban ennek ellenére töretlenül növekedett. Az év első hónapjában nagyobb volt a vásárlói kedv, mint tavaly januárban.

A vészjósló előrejelzések nem váltak be, és a karácsonykor tapasztalt szinte példa nélküli vásárlási lázban nem játszott lényeges szerepet az aggodalom az áfa 3 százalékos emelésétől.

Mint a fogyasztáskutató intézet eddigi adatai bizonyítják: januárban sem esett vissza az üzletek látogatottsága, sőt, az elektrotechnikai és háztartási termékek, valamint a textiláruk terén még emelkedett is a kereslet.

Igaz, számos üzlet leértékeléssel igyekezett szabadulni a karácsonykor a polcokon maradt áruktól, de - mint az intézet igazgatója elmondta - a fogyasztók az áfa emelése ellenére is készek a pénzkiadásra.

Becslése szerint idén legalább fél százalékkal fog növekedni a kiskereskedelmi forgalom, amiben jelentő szerepet játszik a gazdasági élet fokozatos javulása, illetve a munkanélküliség tartós csökkenése.

A szakadatlan versenyhelyzet is kíméletlen árkalkulációra kényszeríti a kereskedelmet, alighanem erre vezethető vissza, hogy az elmúlt hónapokban az áruforgalmi adó jelentős növekedése ellenére sem volt érezhető drágulás, amit az inflációs ráta mozdulatlansága is bizonyít.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×