eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Tudja már, hogyan adózik? Segít a szakértő

A magánszemélyek február 15-ig dönthetik el, hogy milyen módon kívánják benyújtani a tavalyi évre vonatkozó személyi jövedelemadó bevallásukat. Zara László, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Vállalkozók Országos Egyesületének elnöke azt ajánlja a cégeknek, hogy készítsék el a dolgozóik bevallását, vagy legalábbis segítsenek benne.

A magánszemélyek három lehetőség közül választhatnak. Vagy a munkáltatótól, vagy az adóhatóságtól kérik a jövedelmük utáni bevallás elkészítését, vagy pedig önadózók lesznek. A határidő február 15. csütörtök.

A munkáltató köteles segíteni

A munkáltatók nem kötelesek elkészíteni dolgozóik bevallását, de segíteniük kell - mondta a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke.

"Nem racionális döntés, ha elutasítják a dolgozók kérését, mert a dolgozó akkor a második menetben kérheti az adóhatósági adómegállapítást, és azt is a munkáltatónak kell megcsinálni. Csak az baj, hogy olyan bonyolult az adórendszer, hogy minden egyes kedvezményt végig kell nézni, és adott esetben a házastárs is igénybe veheti, de ezt is szerepeltetni kell a bevalláson, és ezt az emberek többsége nem tudja kitölteni" - fogalmazott a szakértő.

Az adóhatósági adómegállapításhoz van egy több oldalas formanyomtatvány az APEH honlapján, ezt a munkáltatónak kell beküldenie elektronikusan. Azaz jóval több lenne a feladata, mintha segítene az alkalmazottjának a bevallás elkészítésében.

Akárki nem passzolhatja le a bevallást

Zara László felhívta a figyelmet arra, hogy csak az jogosult munkáltatói, vagy adóhatósági bevallásra, akinek nem volt egyéb jövedelme, mint a munkáltatójától származó bér. Bár a jogszabály nem mondja ki, mégis egységes döntést várnak a munkáltatótól atekintetben, hogy mennyiben működik közre a bevallások elkészítésében.

A munkáltatói adóbevallás előnye még az is - tette hozzá Zara László -, hogy a február 15-i határidő csak névleges, mert a bevallást csak hónapokkal később, júniusban kell megtenni, addig pedig bőven van idő arra, hogy munkáltató összegyűjtse az adatokat.

Nem szabad elfelejteni a harmadik lehetőséget, az önadózást sem. Ez a legjobb a munkáltatóknak, hiszen ebben az esetben - egyetlen nyilatkozatot leszámítva - nincs dolguk, sőt a felelősség is a magánszemélyé.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×