eur:
394.93
usd:
370.56
bux:
65090.71
2024. április 19. péntek Emma

Az "uborka", amely 231 milliárdért kelt el

Egy német ingatlanbefektető 231 milliárd forintnak megfelelő összegért megvásárolta London üzleti negyedének leghíresebb modern épületét, az úgynevezett Uborkát.

A 180 méter magas Uborka az építész-szupersztárként is emlegetett Sir Norman Foster tervei alapján épült 2001 és 2004 között, azon a helyen, ahol addig az úgynevezett balti tőzsde műemléképülete állt.

A balti tőzsdét egy 1992-es IRA-robbantás megrongálta, és a City hatóságai sokáig azt szerették volna, ha a telekre olyan épület kerül, amely legalább a régi homlokzatot megőrzi.

A kár azonban olyan súlyos volt, hogy a város építészei kénytelenek voltak feladni ezt az elképzelést, és pályázatot írtak ki az új épületre.

A győztes a Swiss Re viszontbiztosító megbízását teljesítő Sir Norman Foster lett, akinek tervét már elfogadásakor uborkának keresztelte a Guardian című napilap, és ez a név rajta is ragadt az épületen.

Érdekesség, hogy Sir Norman tervei alapján építették újjá a berlini Reichstagot, és szintén az ő munkája a kazahsztáni Béke és Kiegyezés Palotája, illetve a franciaországi Millau-ban tavalyelőtt átadott viadukt, amely a világ legmagasabb közúti hídja.

Az Uborka 2005-ben két rangos építészeti díjat is nyert, de tavaly London öt legrondább épülete közé is beszavazták a BBC nézői.

A Swiss Re 250 millió fonttal (mintegy 97 milliárd forint) drágábban adta el az uborkát, mint amennyiért építtette, de a német vásárló szerint hosszú távon még ezen az áron is jó befektetések számít.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×