eur:
395.72
usd:
371.94
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

EU: túl nagy a bankok bevétele

Az Európai Unió bankrendszerében távolról sem szabad a verseny és emiatt az ügyfelek az indokoltnál lényegesen magasabb díjakat kénytelenek fizetni, áll a bizottság szerdán kiadott jelentésében.

A másfél éves vizsgálódás után kiadott dokumentum szerint a fizetési rendszerekben, lakossági szolgáltatások és a kártyák rendszerében is komoly, a versenyt nehezítő és így a díjakat felhajtó hiányosságok vannak.

Ami a lakossági bankokat illeti, az unió vizsgálata azt találta, hogy számos piacon rendkívül magas a bankok nyeresége, túl kevés bank uralja a piac túl nagy részét és az újonnan belépni szándékozó pénzintézetek akadályokba ütköznek.

Ráadásul a tanulmány szerint a bankok sok esetben árukapcsolással adnak el másként nehezen értékesíthető szolgáltatásokat, illetve bizonyos termékeknél túlzottan magas díjakkal korlátozzák a versenyt és szűkítik az ügyfelek választási lehetőségeit.

Elbontják az akadályokat

Neelie Kroes, az unió versenyügyi biztosa azt mondta, hogy a bizottság minden rendelkezésére álló eszközt be fog vetni, hogy lebontsa a szabad verseny akadályait.

A bizottság vizsgálata azt is megállapította, hogy a különböző kártyás fizetési rendszerek sem működnek megfelelően, mert a bankok egymás közötti elszámolásaikban jóval alacsonyabb díjakkal dolgoznak, mint amit az ügyfeleknek számláznak.

Nem ultimátum


A versenyügyi biztos kijelentéseit a bankok egyelőre csak figyelmeztetésnek tartják, vagyis olyannak, ami messze van még az ultimátumtól. Neelie Kroes azt ugyanis nem helyezte kilátásba, hogy a fizetési rendszereket uniós szinten egységesen szabályoznák.

E helyett azt mondta, hogy a bizottság jelenleg a piaci önszabályozást tartja a jobbik megoldásnak, és példaként említette az ügyfélbarát és a többi országénál lényegesen olcsóbb osztrák, finn és portugál bankrendszert.

A bizottság jelentése szerint a fizetési tranzakciós díjakban az unión belül elfogadhatatlanul magas, négyszeres különbség tapasztalható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×