eur:
393.82
usd:
369.24
bux:
65901.69
2024. április 23. kedd Béla

Darabolásra készülnek?

A brit kereskedelmi felügyelet versenyhivatali vizsgálatot kért a hét nagy-britanniai repülőteret üzemeltető BAA ellen, amely a fogyasztóvédelmi hatóság szerint magas árakon gyenge szolgáltatást nyújt. Közben a cég tulajdonosa a vállalat feldarabolásán gondolkodik.

Az Office of Fair Trading (OFT), a szigetország legfőbb fogyasztóvédelmi szervezete még májusban indított vizsgálatot a brit repülőtéri piacról, azzal az indoklással, hogy a BAA kezében lévő repülőtereken bonyolódik a londoni utasforgalom 90 és a skóciai 80 százaléka.

A BAA üzemelteti a londoni Heathrow, Gatwick és Stansted repülőtereket, a dél-angliai southamptonit és a három nagy skót légikikötőt Edinburgh, Glasgow és Aberdeen városában.

Az OFT keddi közleménye szerint a BAA túlsúlya a piacon nem szolgálja az utasok érdekeit, mert szerintük külön tulajdonosok kezében a brit repülőterek nagyobb versenyre kényszerülnének.

A ferihegyi repülőteret is üzemeltető BAA-t júniusban vásárolta meg a spanyol Ferrovial csoport 15 milliárd euróért, rálicitálva egy, a Goldman Sachs vezette amerikai konzorciumra.

A Ferrovial már a vásárláskor jelezte, hogy esetleg eladja majd a BAA Nagy-Britannián kívüli repülőtereit, és jelenleg a német Hochtief építőipari céggel tárgyal a Budapest Airport eladásáról. A Hochtief második helyezett volt a Budapest Airport privatizációs pályázatán.

Elemzők szerint az OFT lépése egyértelműen jelzi a brit hatóságoknak azt a szándékát, hogy feldarabolják a BAA brit vagyonát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×