eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Nem lehet tudni, hány ingatlant érint majd az új adó

Nem lehet tudni, hogy hány ingatlant érintene a 2008-ban bevezetendő ingatlanadó. Nem készült ugyanis felmérés arról, hogy a magyarországi ingatlanok közül mennyi ér 9,5 millió forintnál többet - mondta az InfoRádiónak Mehrli Péter, a Magyar Ingatlanszövetség elnöke.

Azt lehet csak tudni, hogy az elmúlt néhány évben értékesített ingatlanok adásvételi ára mennyi volt. Ezek a számok a földhivataloknál fellelhetők. Ezen kívül támpontot adhatnak a banki hitelek hátterében álló értékbecslések is - mutatott rá Mehrli Péter.

Az ingatlanszövetség elnöke szerint az ingatlanadó bevezetésének mindenképpen volna egy olyan piaci hatása, hogy lejjebb nyomná valamelyest az adó hatálya alá eső - vagyis a 9,5 millió forintnál többet érő - ingatlanok árait.

Mehrli Péter elmondta, hogy megkeresték a kormányzatot az ingatlanadó tervezetének ügyében. Egyeztetési kötelezettsége nincs a kormánynak a kérdésben, de illene bevonni a kérdésbe szakmai szervezeteket is - vélekedett az ingatlanszövetség elnöke.

A Központi Statisztikai Hivatal 2003-ban készült felmérése szerint az akkor lakott 3,7 millió lakás közül 1,3 milliónak az értéke volt 9,5 millió forint fölött.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×