eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Nem Gyurcsány a fontos, hanem a reformok

Nem Gyurcsány Ferenc a magyarországi reformok letéteményese, az ő személye másodlagos - állapította meg a HVG-nek adott interjúban a Fitch Ratings egyik vezetője. Egyetért ezzel Palócz Éva, a Kopint-Datorg vezérigazgatója is, aki az InfoRádiónak kijelentette: az, hogy az államháztartás rendbetételét célzó csomag ebben a pillanatban éppen Gyurcsány Ferenc nevéhez fűződik, nem jelenti azt, hogy kizárólag ő lehet ennek a végrehajtója".

A magyarországi reformokat Gyurcsány Ferenc nélkül is végre lehet, és végre is kell hajtani - állapította meg a Fitch Ratings londoni hitelminősítő társigazgatója. David Heslam a HVG-nek azt azt mondta, hogy a magyar gazdaság igen sérülékeny, de a hozzáadott értéket és a hatékonyságot tekintve még mindig jobban áll Lengyelországnál és Szlovákiánál.

Ez jó alapja lehet a reformoknak, amelyeket azonban veszélyeztet a feszült politikai helyzet. David Heslam attól tart, hogy a kormány nem meri véghez vinni a reformokat.

Ha nem lesznek változások, akkor a külföldi befektetők elviszik a pénzüket és a forint gyengülni fog, ez pedig az állam és a lakosság súlyos eladósodásához vezethet - festi le a sötét jövőt a David Heslam, indokolva a költségvetés gyors kiigazításának szükségességét.

Sok akadálya van a költségvetés rendbetételének

A Fitch Ratings igazgatója sok akadályt lát a büdzsé rendbetétele és a reformok előtt. Nem biztos benne, hogy a változtatások érdemben csökkentik a költségvetés finanszírozási szükségletét, és tart attól, hogy a kormány a 2010-es választások előtt ismét pénzt fog osztogatni, hogy nyerjen, vagy legalábbis enyhít a reformokon, hogy népszerűbb legyen.

Ha a kabinet lazít a bejelentett intézkedéseken, az azzal járhat, hogy a befektetők nem lesznek hajlandók finanszírozni a költségvetési deficitet. Emiatt erőteljesen csökkenhet a forint iránti kereslet, megtorpanhat a gazdasági növekedés, és visszaeshetnek a külföldi működőtőke-befektetések is - figyelmeztet a londoni szakértő.

Túl keveset spórol magán a kormány

A Fitch Ratings igazgatója bírálta azt is, hogy a kormány a kommunikációjával ellentétben jóval több pénzt szed be az emberektől, és kevesebbet spórol magán. Holott a túlzott adóemelés alááshatja az ország versenyképességét, miközben rövid távon növeli az inflációt.

Gyurcsány Ferenc többször elmondta, hogy saját személyén és programján kívül nem lát más kiutat, David Heslam azonban megjegyzi, hogy a magyar miniszterelnök csak egy lehetséges megoldást tett le az asztalra, ráadásul a szándékai hihetőek ugyan, de a megvalósítás nagyon is kérdéses.

Palócz Éva egyetért

Egyetért a Fitch Ratings igazgatójával Palócz Éva, a Kopint-Datorg vezérigazgató-helyettese is, aki az InfoRádiónak azt mondta: valóban lehet más is a kiigazítás végrehajtója, mint Gyurcsány Ferenc.

"Teljesen nyilvánvaló, hogy a fő cél a hiány gyors csökkentése. Az egy másik dolog, hogy ebben a pillanatban az éppen Gyurcsány Ferenc nevéhez fűződik, de ez nem jelenti azt, hogy csak kizárólag ő lehet ennek a végrehajtója" - hangsúlyozta Palócz Éva.

A szakértő szavaiból kiderült: egyelőre nem tart attól, hogy a befektetők elhagynák Magyarországot. A pénzpiac eddig is türelmesen kivárt, és időt adott a magyar fiskális politikának arra, hogy korrigálni tudjon. A politikai válság kapcsán született piaci reakciók is azt mutatták: a befektetők nem ítélik tartósnak a krízist - mutatott rá Palócz Éva.

A kormány elszánt

"Olyanfajta elszántságot látunk ebben a pillanatban a kormány részéről, hogy nincs jogunk kétségbe vonni, hogy nem fogja tudni megcsinálni a kiigazítást" - vélekedett a Kopint-Datorg vezérigazgató-helyettese, hozzátéve azonban, hogy a jelenlegi feszült légkör rontja a reformok esélyeit.

A reformokat csak felülről vezényelni, társadalmi konzultáció nélkül végrehajtani eddig sem lehetett volna, de a jelenlegi helyzetben még kevésbé lehet - hangsúlyozta Palócz Éva.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×