eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

Csaba László: ez az év már a kutyáké

Csaba László közgazdász szerint elsősorban a kiadásokat kellene csökkenteni, de a bevételi oldalon is alakítania kell a kormánynak. Az egyetemi tanár az InfoRádióban azt mondta: vissza kell térni ahhoz a működéshez, amely elsősorban az ország javát tartja szem előtt.

"Ez az év a kutyáké, ezt el kell fogadni" - mondta a közgazdász, aki szerint az azonban nem mindegy, hogy milyen költségvetés készül 2007-re.

Szavai szerint ez az utolsó esély, hogy az ország visszaszerezze hitelét a nemzetközi befektetők előtt.

Csaba László kijelentette: a kiadáscsökkentés terén a korábban tervezetthez képest erőteljesebb lépésekre van szükség, de a bevételi oldalon is lehet még módosítani.

A közgazdász kijelentette: az nehezen eléképzelhető, hogy az európai uniós pénzeket azért nem hívná le az ország, mert a beruházás a kormánytól távol álló önkormányzatot gazdagítaná.

A közgazdász arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországnak komolyan kell vennie az uniós ajánlásokat és a konvergenciaprogrammal kapcsolatos figyelmeztetéseket.

Nem szabad bagatellizálni azt a figyelmeztetést, hogy ha az ország nem javít a makrogazdasági mutatókon, akkor elveszítheti a kohéziós támogatásokat - mondta.

Kegyelemkettes

Hozzátette: az országnak tudomásul kell vennie, hogy szégyenpadra ültette az unió illetékes bizottsága, amely ezzel a piacokat is orientálja.

Már nem csak belügy, hogy miként alakulnak a bevételek és a kiadások. Kijelentette: az ország "kegyelemkettessel" ment át a vizsgán.

A közgazdász szerint a forinterősödés jó jel, az viszont rossz, hogy mindez az egyensúlytalanság mellett történik.

A pénzügyi irodalom mindegyike szerint a válság elmélyülését jelzi, ha az államháztartás és a fizetési mérleg magas hiánya mellett kezd erősödni a nemzeti valuta - jelentette ki Csaba László.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt
összefoglaló a magyarokról

Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt

A párizsi olimpia első versenynapján megszületett a magyar küldöttség első érme, Muhari Eszter harmadik lett párbajtőr női egyéniben. A nap másik bravúrja a sportlövő Major Veronikáé, aki a legjobb eredményt érte el a női légpisztolyosok alapversenyében. Megkezdődtek az úszóversenyek, nyolcadik helyezett lett a 4x100-as férfi gyorsváltó. Nem sikerült a nap a férfi kardvívóknak, s vereséget szenvedett mindkét magyar csapat, a férfi kézilabda- és a női vízilabda-csapat is.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×