eur:
387.73
usd:
357.75
bux:
68180.99
2024. május 17. péntek Paszkál

Mire költene a kormány 8 ezer milliárdot? Most megtudhatja!

Európai példák alapján az a fejlesztési program sikeres, amely képes bizonyos problémákra fókuszálni és nem köt túl sok kompromisszumot - jelentette ki Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos a Második Nemzeti Fejlesztési Terv kapcsán.

A Második Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT 2) két legfontosabb célja a foglalkoztatás bővítése, illetve a tartós növekedés - hangsúlyozta Bajnai Gordon.

A fejlesztéspolitikai kormánybiztos szerint azonban a foglalkoztatás-növelés nem pusztán munkahelyteremtést, hanem a foglalkoztathatóság növelését is jelenti, ugyanis a munkaképes lakosság csaknem fele nem dolgozik Magyarországon.

Ennek okait a kormánybiztos az egészségügyben, az átgondolatlan szakképzésben és a romák foglalkoztatási integrálatlanságában látja.

A terv fontos célja a "fenntartható kohézió", vagyis az, hogy ne csak szigetszerű legyen a fejlődés, ne csak Budapest fejlődjön, hanem az ország egésze - mutatott rá Bajnai Gordon.

A kormánybiztos hozzátette: a terv megvalósítására egy új intézményrendszert hoznának létre, amelyben egy új hivatal koordinálná a tárcák között a fejlesztéseket.

Az NFT 2 keretein belül csaknem 8000 milliárd forintot osztanak szét, ennek 70 százaléka európai uniós pénz lesz, nagyjából 30 százalékát pedig az állam, az önkormányzatok és a magánbefektetők finanszíroznák a kormány elképzelései szerint.

Bajnai Gordon a kiemelt területekről szólva elmondta: közlekedésre 1300-1800 milliárd, vidékfejlesztésre pedig 1000 milliárdot költene a kormány.

A kormánybiztos megjegyezte: a fejlesztési tervet jövő héten vitatják meg a parlamentben, és várhatóan október végén nyújtják be az uniónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×