eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nálunk lesz a legnagyobb reálbércsökkenés az unióban

A Népszabadság azt írja, hogy befejezetlen házak százai csúfítják évtizedek óta a fővárost. Egy 1998-as rendelet szerint a kivitelezést öt év alatt be kell fejezni, és ha ez nem sikerült, akkor újabb engedélyt kell kérni.

A korábban elkezdett épületekre viszont nincs korlátozás, bármeddig készülhetnek. Óbudán, a Virág Benedek utcában például tíz éve épül egy ifjúsági szálló. Egyébként csak a III. kerületben körülbelül negyven olyan építkezés folyik, amelyre 1990 előtt adták ki az engedélyt, és száznál több, amelyre 1998 előtt.

Példát majdnem minden kerületből lehetne említeni. A Várnegyedben már szinte nevezetességnek számít egy tizennyolc éve épülő ház. A XIII. kerületben, a Szent László utcában pedig sokáig állt egy hétszintes épület szerkezetkészen, a tulajdonos ugyanis időközben meghalt.

A hosszú leállások okai között gyakran szerepel, hogy a tulajdonos egyszerűen eltűnik, és nem tudják vele felvenni a kapcsolatot, előfordul azonban az is, hogy külföldi örökösökről van szó, akik nem törődnek magyarországi értékeikkel, soha nem is látták azokat.

A Magyar Nemzet azt írja, hazánkban számíthatnak jövőre a legnagyobb mértékű reálbércsökkenésre a munkavállalók az Európai Unió 25 tagállama közül.

A lap ismerteti a Mercer munkaügyi csoportjának szerdán közzétett jelentését. A hatvan országot felölelő ranglistán Magyarország az utolsó négy ország között van.

A sereghajtók között található még Argentína és Puerto Rico, valamint Ukrajna, ahol hazánkkal megegyezően 0,7 százalékos lesz a reálbércsökkenés mértéke. Világviszonylatban 1,9 százalékos reálbér-növekedés várható.

A Világgazdaság körkérdéséből kiderül, nehéz idők jönnek a pénzügyi szektorra.

A közszféra bérstopja, illetve a várható reálbércsökkenés miatt visszaesik a hitelfelvételi kedv, amely a teljes pénzügyi szektort összehúzódásra kényszeríti. A statisztikák szerint egyébként még mindig a bankok húzzák a pénzügyi szektort, és egyelőre talpra álltak a brókercégek is a tavaly év végi visszaesésüket követően.

A Napi Gazdaság azt írja, hogy nem túl népszerű a gyógyszerész szakma a fiatalok között.

Miközben 1990 óta 1.200 gyógyszertárral bővült a közforgalmi hálózat, a gyógyszerészek száma lassabban emelkedett.

Bár évente mintegy 300 friss diplomás gyógyszerész végez, egyre kevesebben akarják kitenni a kígyós cégért.

A lap megemlíti, hogy a patikaliberalizáció egyik eleme, hogy a patikaalapításhoz már nem lesz kötelező a kamarai tagság, ez pedig a gyógyszertárak emelkedésének jelentős növekedését is eredményezheti, csakhogy már most 800-1.000 gyógyszerész hiányzik a rendszerből.

A portfolio.hu azt írja, hogy a lakáspiac korrekciója 2011-ig is elhúzódhat a Merrill Lynch legfrissebb, amerikai ingatlanpiaci elemzése szerint.

A lakásárak az Egyeüslt Államokban ugyanis mintegy 30 százalékkal vannak túlértékelve, és az eddigi korrekciókat figyelembe véve várhatóan a lakásárak növekedése az elkövetkezendő öt évben az általános infláció szintje alá süllyed.

Ez utóbbit a JP Morgan elemzése kizárja, mivel a lakásárak csökkenése általában a munkanélküliség dinamikus megugrásával jár együtt, ez azonban várhatóan nem következik be a következő egy-két évben.

A penzcentrum.hu szerint kevesen képesek mostanság hazánkban hitel nélkül lakást vásárolni, a legtöbben azonban azt sem tudják hova kapjanak, amikor a lakáshitel-ügyintézésre kerül a sor.

A pénzcentrum.hu az összeállításában igyekszik segítséget nyújtani, hogy melyik bankot érdemes választani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×