eur:
388.33
usd:
361.95
bux:
69196.59
2024. május 9. csütörtök Gergely

Még egy napig lehet kilépni az evakörből

Október 1-jétől 15-ről 25 százalékra emelkedik az egyszerűsített vállalkozói adó mértéke. Aki a jövőben nem az eva szerint kíván adózni, az a pénteki határidőig az erre a célra létrehozott APEH nyomtatványon választhat más adózási formát.

Az egyszerűsített vállalkozói adót fizetők szeptember 15-ig dönthetik el, hogy továbbra is ezt az adózási formát választják-e.

Az évközi kilépésre a törvény azért ad lehetőséget, mert októbertől változik az eva mértéke: az eddigi 15 százalékos adókulcs helyébe október 1-jével  a 25 százalékos lép.

Nyilatkoznia csak annak kell, aki úgy dönt, hogy október 1-jétől adókötelezettségeit már nem az eva szerint kívánja teljesíteni.

Ezt követően az első 9 hónapról, egy úgynevezett eva-bevallást is be kell nyújtani az adózóknak. Ennek határideje az adóalanyiság megszűnését követő 30. nap, azaz október 30.

Az év hátralévő 3 hónapjára az általános szabályok szerint jövő év májusában kell majd bevallást benyújtania a kilépő vállalkozásoknak.

Az, aki elmulasztja a bejelentést, annál az eva-alanyiság változatlanul fennmarad, és a továbbiakban a kilépésre az általános szabályok szerint 2007. január 1-jétől jogosult, amire az adóév végén, december 20-ig lesz lehetősége.

Az evát fennállásának 4 éve alatt több mint 110 ezren választották, és az adóhivatal információi szerint a mostani változások miatt csak pár százan döntöttek a kilépés mellett.

Bár az is igaz, az elmúlt évek gyakorlata azt mutatja, hogy az adózók többsége az utolsó napra, péntekre hagyja a döntést.

Több mindent kell mérlegelni az evásoknak. Az adókulcs mértéke ugyan 10 százalékkal nőtt, de új adónemek, mint például a szolidaritási adó bevezetése, a hagyományos adózás esetén is emelkedő terheket jelentene számukra. Éppen ezért az adóhivatal munkatársai szerint kilépésre inkább a magasabb költséghányaddal működő vállalkozásoknál lehet számítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A kínai elnök már az Oroszlános udvarban

Katonai ceremóniával fogadták Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát csütörtökön a budai Vár Oroszlános udvarában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×