eur:
388.15
usd:
361.47
bux:
68943.29
2024. május 9. csütörtök Gergely

Földgázlelőhely a magyar-horvát határon

Egy többmilliárd köbméteres földgázmező van a magyar-horvát határszakaszon. A MOL a horvát INA vállalattal közösen akarja mindezt kiaknázni.

Az első kutatófúrásokat még az idén megkezdik a Baranya megyei Zalátánál, a határ mentén - mondta az InfoRádióban a MOL kutatási-termelési igazgatója. Áldott Zoltán hozzátette: az 5 millió dolláros, azaz több mint 1 milliárd forintos költségeken a két vállalat fele-fele arányban oszozik.

Ha az első kutatófúrások reménykeltőek, akkor jövőre Horvátországban is folytatják a vizsgálatokat. Ha minden jól megy, 2009-ben vagy 2010-ben kezdődhet meg a kitermelés.

A mezőről egyelőre csak azt tudják a kutatók, hogy több milliárd köbméteres, de hogy pontosan mekkora, azt csak a vizsgálatok derítik ki.

A megállapodásuk szerint a kitermelt mennyiségen fele-fele arányban osztozik majd a két vállalat.

Magyarország évi gázfogyasztása 14 milliárd köbméter, Horvátországé alig 4 milliárd köbméter. A magyarországi teljes gáztermelés 3 milliárd köbméter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A kínai elnök már az Oroszlános udvarban

Katonai ceremóniával fogadták Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát csütörtökön a budai Vár Oroszlános udvarában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Próbálnak irányba állni a tőzsdék

Próbálnak irányba állni a tőzsdék

A hét első felében határozott emelkedést láttunk a tőzsdéken, bár a momentum tegnapra kissé lassult az USA-ban, és ma reggel is vegyes összkép látszik az ázsiai tőzsdéken, bár a kínai piacok kaptak egy nagyobb lökést attól, hogy a vártnál erősebb külkereskedelmi adatokat közöltek ma az import tekintetében. Eközben viszont továbbra is a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek a befektetők, a holnap ilyen szempontból itthon is kiemelten fontosnak számít, hiszen a két legnagyobb blue chip, az OTP és a Mol is pénteken hajnalban teszi majd közzé a legfrissebb számait. Ami a tőzsdei mozgásokat illeti, az európai tőzsdék a kezdeti iránykeresés mérsékelt emelkedésben vannak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×